Ceva Bun

Salată nicoise

Salata niçoise (pronunţată nisoaz) este o reţetă etalon a oraşului francez Nisa (Nice) şi pune pe masă tot ce are mai bun această zonă în care uscatul întâlneşte în mod spectaculos marea. Caracterizată prin prospeţime şi consistenţă, salata niçoise este un amestec de crudităţi, peşte şi ouă fierte, legate împreună de o vinegretă cu muştar. Ca  orice reţetă celebră şi salata niçoise prezintă multe alternative.  De exemplu, Julia Child, mama bucătăriei americane de inspiraţie franceză, este cea care a popularizat varianta cu cartofi fierţi şi ardei motiv pentru care multă lume consideră astăzi că originala salată niçoise este formată atât din ingrediente crude cât şi din cele fierte. De fapt, adevărata salată niçoise nu conţine, cu excepţia ouălor şi a peştelui, ingrediente tratate termic. Dimpotrivă. Se distinge tocmai prin prospeţimea ingredientelor crude, care variază în funcţie de sezon: inimi de anghinare tânără, păstăi de fasole verde, roşii, ceapă, măsline de Nisa, plus un amestec de salată. Mai jos aveţi o versiune de bază.

Vezi aici și rețeta de Salată cu ton și muguri de ridiche. 

Reţetă: Salată niçoise

Ingrediente:

  • 1 ou fiert
  • 2 castraveţi
  • 2 roşii
  • 2 cepe verzi
  • 1 ardei gras verde
  • 1 conservă de ton (bucăţi, nu fulgi)
  • 6 fileuri de anşoa
  • 10 măsline negre
  • 1 ceapă roşie mică
  • amestec de salată

    pentru vinegretă

  • 2 linguri de oţet (de preferabil din vin roșu)
  • 6 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură mare muştar de Dijon
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Fierbeţi oul aproximativ 8 minute.
  2. Spălaţi şi curăţaţi roşiile, castraveţii, ardeiul, ceapa.
  3. Tăiaţi în bucăţi potrivite legumele.
  4. Faceţi un pat de salată.
  5. Aşezaţi în grupuri sau intercalat roşii, castraveţi, ceapă, ardei gras, ou fiert tăiat în sferturi pe lungime.
  6. Adăugaţi măsline şi fileurile de anşoa.
  7. Răsturnaţi conserva scursă de ton.
  8. Preparaţi o vinegretă: dizolvaţi 1/2 linguriţă de sare în 2 linguri de oţet, amestecaţi-l cu muştar şi încorporaţi uleiul de măsline.
  9. Serviţi salata cu vinegretă.

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 10 minute

Porții: 1

print