Salata de urda cu roşii este o compoziţie proaspătă din care urda zemoasă îşi scoate albeaţa printre roşii coapte, cu usturoi şi rozmarin. Paradoxul într-o ţară în care creşterea animalelor dătătoare de lapte a făcut carieră e că veţi găsi mai uşor urdă italiană – ricotta – decât varianta autohtonă care se regăseşte mai degrabă în pieţe – şi acolo destul de rar – decât în magazine.
Reţetă: Salată de urdă cu roşii coapte
Ingrediente:
- 250 grame urdă proaspătă
- 12 roşii mici (cherry ar fi perfecte, dar important e să fie gustoase)
- 12 căţei de usturoi
- 4 rămurele de rozmarin proaspăt (sau o linguriţă rasă de rozmarin uscat)
- 200 grame de pâine neagră
- 10 măsline de bună calitate
- 3 rămurele de cimbru (sau o linguriţă rasă de cimbru uscat)
- 1 lingură de capere (conservate sau din sare)
- ulei de măsline
- sare
- piper
Preparare:
- Realizaţi un amestec, gros şi nerafinat, din capere, măslinele – curăţate şi tocate brut – rozmarinul şi cimbrul tocat mare, 6 linguri de ulei, sare şi piper.
[note]Dacă folosiţi capere din sare, adăugaţi sare în consecinţă, adică mai puţină.[/note] - Amestecaţi roşiile tăiate în două (sau patru dacă sunt prea mari), cu căţeii de usturoi tăiaţi în două şi cu amestecul de mai sus.
- Coaceţi roşiile uşor pe grătar sau la cuptor fără să le înnegriţi. Aproximativ 8-10 minute. Roşiile trebuie doar să se înmoaie şi să-şi închidă puţin culoarea.
- Urda se feliază în bucăţi groase şi se aşează pe farfurii.
- Adăugaţi roşiile calde şi feliile de pâine prăjită pe grătar sau la cuptor.
- Adăugaţi ulei de măsline, sare şi piper după gust.
[tip]Culoarea roşiilor şi cea a urdei se completează plăcut cu un decor realizat din câteva dâre de oţet balsamic, de preferinţă redus (scăzut la foc mic şi răcit). [/tip]
Timp de pregătire: 20 minute
Timp de gătire: 10 minute
Porţii: 2