Bucătăria românească, din păcate, nu excelează în salate. Şi asta nu din lipsa ingredientelor locale. Dovadă stă salata de mai jos – salată de fasole verde cu verdeață și telemea. Dietetică, uşoară şi extrem de gustoasă. Încercaţi-o!
[readalso] Vezi aici și rețeta de: Fasole verde cu roșii. [/readalso]
Reţetă: Salată de fasole verde cu verdeață și telemea
Ingrediente:
- 500 grame păstăi de fasole
- 2-3 căţei de usturoi
- 4 linguri ulei
- 2 linguri oţet din vin
- 2 linguri pătrtunjel tocat
- 2 linguri mărar tocat
- 1 lingură zdravănă ceapă roşie tăiată cubuleţe mici (opţional)
- 200 grame telemea
Preparare:
- Puneţi la fiert 6 litri de apă cu 3 linguri rase de sare.
- Până fierbe apa pregătiţi păstăile: tăiaţi capetele şi aruncaţi-le; tăiaţi fasolea în bucăţi lungi de aproximativ 3 degete; spălaţi păstăile în mai multe ape reci.
- Când apa clocoteşte, adugaţi păstăile scurse şi acoperiţi.
- Fierbeţi aproximativ 15-20 de minute, până când păstăile au fiert dar au rămas ferme.
- Scurgeţi fasolea şi lăsaţi-o în apă foarte rece. Dacă aveţi, adăugaţi câteva cuburi de gheaţă.
- După ce s-a răcit, scurgeţi fasolea de apă.
- Faceţi pastă căţeii de usturoi împreună cu o lingură rasă de sare grunjoasă (mai puţină dacă e fină).
[warning]Dacă telemeaua este sărată, desăraţi-o sau nu mai folosiţi sare la salată.[/warning] - Amestecaţi usturoiul cu uleiul, oţetul, mărarul şi pătrunjelul tocat, ceapa roşie tăiată în cubuleţe mici.
- Amestecaţi păstăile bine scurse cu amestecul de ulei aromat.
- Asezonaţi cu sare şi piper după gust.
- Introduceţi la rece până la servire.
Timp de pregătire: 15 minute
Timp de gătire: 25 minute
Porții: 2
[tip]Salata de păstăi cu telemea şi verdeaţă este mai gustoasă după ce stă la rece 30 de minute.[/tip]
Serviţi salata cu telemea sfărămată desasupra.