Mâncare modestă, apreciată mai ales în post, salata de fasole cu ceapă este populară pe întreg cuprinsul României. Asezonată simplu, cu sare, ulei şi oţet, această salată are avantajul de a fi foarte săţioasă.
Mai jos vă propunem o versiune mai complexă, mai proaspătă, ce are la bază o salată populară în sezonul rece în nordul Greciei, acolo unde se prepară atât cu fasole cât şi cu năut.
Porţii: 2-4
Timp de preparare: 25 de minute
Ingrediente:
- 2 căni de fasole fiartă
- 1 ardei gras roşu
- 1 castravete
- 1 ceapă roşie
- 1 cană de crutoane
- 6 linguri ulei de măsline
- 2 linguri zeamă de lămâie
- 1 lingură oregano uscat
- sare
- piper
- un pumn de feta sau telemea (opţional)
Preparare:
- Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o cubuleţe.
- Spălaţi şi tăiaţi castravetele cubuleţe (cu tot cu coajă).
- Scoateţi cotorul cu seminţe al ardeiului, îndepărtaţi nervurile albe şi tăiaţi-l cubuleţe.
- Amestecaţi castraveţii cu ardeiul, ceapa şi boabele de fasole.
- Faceţi un dressing din ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare, piper şi oregano.
- Turnaţi dressingul peste salată şi amestecaţi.
- Adăugaţi crutoanele şi amestecaţi.
- Opţional puteţi adăuga feta sfărâmată.
Salata de fasole boabe se serveşte rece sau la temperatura camerei.
[warning]Salata se consumă în cel mult 4 ore de când a fost gătită deoarece ceapa îi va schimba gustul.[/warning]
[tip]Pentru un aspect plăcut, tăiaţi legumele în cubuleţe relativ apropiate ca dimensiune de boabele de fasole.[/tip]
[note]Boabele de fasole se pot înlocui cu năut fiert. În salată se pot adăuga şi roşii, fără seminţe.[/note]