Venită de pe malurile Mării Mediterane, această salată cu ulei de măsline ce abundă în fructe de mare pe valuri de salată verde este considerată o masă în sine, numai bună pentru un prânz rapid sau o cină lejeră. Rețeta de salată cu fructe de mare este simplă și poate fi preparată rapid cu o conservă din fructe de mare marinate, dar se poate prepara și cu fructe de mare proaspete, pe care le marinați înainte.
Vezi aici și rețeta de supă cu fructe de mare – Bouillabaisse.
Reţetă: Salată cu fructe de mare
Ingrediente:
- 1 salată mare, proaspătă
- 2 roșii
- 1/2 de castravete
- 1 lămâie
- 1 ardei kapia sau gras roșu
- 1 conservă de fructe de mare marinate de 250 de g
- 4 creveti mari
- ulei de măsline
- sare, piper
Preparare:
- Spălați salata frunză cu frunză, sub jet de apă rece.
- Spălați și tăiați felii mari roșiile, ardeiul și castravetele.
- Fierbeți creveții în apă clocotită cu sare 3 minute; lăsați-i la răcorit și la scurs pe o farfurie.
- Într-un castron spațios, de preferință nu foarte înalt, puneți patul din frunze de salată, rupte în bucăți potrivit de mari.
- Adăugați roșiile, ardeiul și castravetele.
- Turnați fructele de mare marinate (fără zeama din conservă) peste salată.
- Tăiați lămâia în două și stoarceți o jumătate peste salată.
- Adăugați creveții deasupra.
- Stropiți cu puțin ulei de măsline; adăugați sare și piper după gust.
Timp de pregătire: 10 minute
Timp de gătire: 5 minute
Porții: 2
[tip] Fructele de mare marinate sunt un pic acrișoare, iar gustul acestora se va completa perfect cu zeama de lămâie. Nu exagerați cu uleiul de măsline pentru că și fructele vor lăsa zeamă după macerare.[/tip]
[tip] Puteți folosi fructe de mare proaspete, macerate 30 de minute într-o marinată din oțet, ulei și oregano. Acestea se fierb în apă cu sare câteva minute; se adaugă în salată după ce s-au răcit. [/tip]