Salamul de biscuiţi (alături de ciocolata de casă) e desertul emblematic al celor care au copilărit până în 1990. Realizat simplu, din biscuiţi populari , “legaţi”cu margarină (mai rar unt pe atunci), aromaţi cu cacao şi rom, acest desert simplu a fost unul dintre cele mai râvnite dulciuri ale epocii, în special în perioada posturilor când devenea imbatabil. Dacă v-aţi săturat de gustul vechi, prăfos, al variantelor preparate industrial înseamnă că sunteţi suficient de motivaţi să vă preparaţi propriul salam de biscuiţi.
[tip]Puteţi realiza salamul de biscuiţi de post sau “de dulce”, în funcţie de grăsimea folosită: unt sau margarină (amândouă grase!). Dacă bugetul vă permite, puteţi înlocui margarina cu unt de cocos pentru o aromă specială.[/tip]
Vezi şi salamul de biscuiţi cu ciocolată.
Reţetă: Salam de biscuiţi
Ingrediente:
- 700 grame biscuiţi simpli
- 120 grame unt gras, minim 80% (sau margarină, sau unt de cocos)
- 250 grame zahăr
- 4 linguri cacao
- 10 ml esenţă de rom
- câte o lingură de rahat tocat, nucă mărunţită, stafide (opţional)
Preparare:
- Rupeţi biscuiţii în bucăţi neregulate (sfârâmaţi-i pur şi simplu dar nu prea mic pentru a rămâne salamul marmorat).
- Puneţi zahărul la fiert împreună cu 200 ml de apă.
- Fierbeţi la foc mic timp de 7-8 minute până se leagă într-un sirop.
- Tăiaţi cubuleţe untul sau margarina şi adăugaţi-l în siropul de zahăr.
- Omogenizaţi.
- Încorporaţi pudra de cacao şi esenţa de rom.
- Încorporaţi biscuiţii şi, opţional, restul ingredientelor (stafide, nuci, rahat, etc.).
- Ungeţi o folie de aluminiu sau de plastic cu puţin ulei.
- Turnaţi amestecul în mijloc, formând salamul cu dosul unei linguri.
- Rulaţi folia, strângeţi capetele şi răsuciţi-le până când folia strânge şi formează bine salamul.
- Introduceţi la rece pentru minim 3 ore înainte de servire.
- Se serveşte feliat.
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gătire: 10 minute
Porţii: 8