Italienii numesc involtini această manieră de a umple şi a rula legumele dar, mai ales, carnea. Pieptul de pui, umplut cu mozzarella şi fructe, şi înfăşurat în prosciutto are o savoare deosebită, greu de atins în alt mod de preparare. Iar aspectul spectaculos la servire al acestui preparat îl face cu adevărat memorabil.
Porţii: 4
Timp de preparare: 1 oră
- 2 bucăţi piept de pui (fără piele, dezosat)
- 200 grame mozzarella
- 12 felii de prosciutto
- 6 linguri dulceaţă de vişine
- 4 linguri de ulei de măsline
- 50 de grame de unt
- 100 ml supă de pui
- 100 ml porto sau sherry
- sare şi piper proaspăt măcinat
Preparare:
- Tăiaţi în jumătăţi piepţii de pui. Îndepăraţi-le fileul interior şi desfaceţi-i cu ajutorul unui cuţit ascuţit pentru a obţine 4 bucăţi de carne relativ plată.
- Bateţi carnea, uşor, cu ajutorul unui ciocan pentru şniţele pentru a se aplatiza uniform. Carnea trebuie să fie subţire. Aveţi grijă însă să nu o rupeţi.
- Tăiaţi mozzarella în bastonaşe groase cât degetul mic. Strecuraţi dulceţa de vişine. Păstraţi atât bucăţile de fructe cât şi siropul.
- Puneţi la fiert o oală încăpătoare cu apă şi o lingură rasă de sare.
- Săraţi şi piperaţi câte o bucată de piept de pui pe o parte. Aşezaţi pe fiecare bucată de piept de pui un rând de bastonaşe de mozzarella şi câte o lingură de fructe din dulceaţă. Rulaţi cu grijă pieptul de pui.(vezi galeria foto)
- Rupeţi 4 bucăţi de folie de aluminiu. Folia trebuie să fie dublă ca lungime faţă de pieptul de pui.
- Stropiţi fiecare folie de aluminiu cu puţin ulei de măsline pentru a preveni lipirea.
- Aranjaţi pe fiecare folie câte trei felii de prosciutto pe lăţime, poziţionaţi pieptul umplut peste şi rulaţi-l cu grijă astfel încât să fie bine acoperit cu prosciutto.
- Rulaţi totul, strâns, în folie de aluminiu. Veţi obţine patru bucăţi de “salam argintiu”.
- Fierbeţi rulourile în apa cu sare timp de 12 minute. Scoateţi-le din apă şi lăsaţi-le să se răcească bine.
- După ce s-au răcit, îndepărtaţi folia de aluminiu cu grijă şi scurgeţi bine rulourile. Presăraţi-le cu puţină sare şi piper.
- Topiţi untul în 2 linguri de ulei de măsline şi rumeniţi rulourile pe toate părţile.
- Scoateţi rulourile din tigaie şi puneţi-le deoparte. Adăugaţi în tigaie siropul din dulceaţă, supa de pui şi vinul de porto. Fierbeţi la foc mic până îşi reduce volumul la jumătate.
- Serviţi rulourile de pui tăiate în 3-4 jumătăţi cu sosul din tigaie.
Rulourile de pui cu mozzarella şi vişine se servesc cu risotto. Încercaţi-le cu [intlink id=”3388″ type=”post”]risotto milanez[/intlink] sau [intlink id=”7317″ type=”post”]risotto cu brânzeturi.[/intlink]
[warning]Aveţi grijă să nu puneţi mozzarrella până în capătul bucăţii de carne deoarece va fi greu de rulat.[/warning]
[tip]Rulourile de pui trebuie bine strânse în folie. De forma şi fermitatea lor depinde aspectul final al preparatului.[/tip]
[note]Reţeta originală se găteşte cu prune uscate în loc de dulceaţă de vişine. [/note]