Desert simplu şi totodată sofisticat, de “casă” sau de “mall”, rulourile cu scorţişoară (cinammon rolls sau buns) au cucerit lumea. Servite fierbinţi, pentru a vă bucura de crusta lipicioasă şi interiorul pufos, simple sau alături de băuturi calde pe bază de lapte sau ceaiuri, şi chiar lângă o cupă de îngheţată de vanilie, câteva rulouri cu scorţişoară sunt minunate şi vara dar, mai ales, iarna.
Reţetă: Rulouri cu scoțișoară
Ingrediente:
- aluat
- 500 grame făină albă
- 10 grame drojdie uscată (sau 25 grame proaspătă)
- 6 linguri bune de zahăr
- 100 grame unt gras
- 200 ml smântână dulce slabă (sau 100 ml lapte călduţ şi 100 ml iaurt)
- 1 lingură esenţă de vanilie (2 plicuri zahăr vanilat)
- 1 ou
- 1 vârf de cuţit sare
umplutură
- 3-4 linguri scortisoara pudră
- 5-6 linguri zahăr pudră
- 4 linguri de unt la temperatura camerei
topping
- 100 grame unt
- 6 linguri zahăr pudră
- apă caldă
pentru tavă
- 1 lingură de unt
- 2 linguri zahăr pudră
Preparare:
- Amestecaţi făina cu drojdia, sarea, cele 6 linguri de zahăr şi zahărul vanilat.
- Separat, amestecaţi ouăle cu laptele călduț, iaurtul şi untul.
- Amestecaţi ingredientele lichide cu cele solide şi frământaţi aproximativ 10 minute, până obțineţi un aluat elastic, relativ moale.
- Puneţi aluatul într-un vas şi lăsaţi-l la cald la dospit pentru aproximativ o oră.
- Încingeţi cuptorul la 160 de grade (temperatură mică spre medie). Nu mai mult!
- Lichefiaţi untul pentru umplutură (amestecaţi-l cu o lingură pentru a fi moale ca o cremă uşor de întins).
- Ungeţi o tavă rotundă sau dreptungiulară cu unt şi pudraţi-o cu zahăr pudră (folosiţi cantităţile specificate în lista de ingrediente – de la tavă).
- Întindeţi aluatul într-o foaie subţire de aproximativ 3 milimetri.
- Întindeţi untul lichefiat cu dosul lingurii peste foaie.
- Presăraţi cu zahăr pudră şi scorţişoară (vezi foto).Rulaţi foaia.
- Tăiaţi rulouri de aproximativ 3 centimetri.
- Aşezaţi rulourile în tavă cu umplutura la vedere ca în fotografie. Lăsaţi spaţiu între ele pentru că vor mai crește.
- Lăsaţi tava la cald pentru aproximativ 15 minute până când rulourile îşi dublează volumul.
- Introduceţi la cuptor pentru 30 de minute.
- Amestecaţi într-o cană untul cu zahărul pudră şi adăugaţi, treptat, câteva linguri de apă fierbinte, până obţineţi o cremă groasă.
- Scoateţi tava din cuptor şi lăsaţi-o la răcit 10-15 minute.
- Turnaţi untul peste rulouri.
- Rulourile de scorţişoară se servesc calde, cu îngheţată de vanilie, ceaiuri de fructe, cacao sau cafea cu lapte, etc.
Timp de pregătire: 2 ore
Timp de gătire: 30 minute
Porții: 13-15 bucăți