Risotto marinara, preparat cu fructe de mare în sos de roşii cu vin alb, este un clasic al bucătăriei italiene tradiţionale. Risotto marinara se găteşte în toate oraşele port italiene (şi nu numai), de la Veneţia la Genova, dar nicăieri nu are un gust mai bun decât în sudul Italiei, de la Napoli şi pînă în Sicilia.
Porţii: 2
Timp de preparare: 45 de minute
Ingrediente:
- 180 grame de orez cu bob rotund (preferabil arborio sau carnaroli)
- 200 grame fructe de mare (creveţi decorticaţi, midii, inele de calamari, caracatiţă, etc)
- 1 pahar de vin alb sec
- 1 ceapă
- 4 căţei de usturoi
- 3 linguri ulei de măsline
- 2 roşii (sau o cutie de 400 grame de roşii în bulion)
- 500 ml supă de peşte
- 2 linguri de parmezan ras
- piper negru proaspăt măcinat
Preparare:
- Decojiţi roşiile şi tocaţi-le.
- Curăţaţi şi tocaţi ceapa şi usturoiul.
- Încingeţi uleiul într-o tigaie adâncă.
- Adăugaţi şi sotaţi uşor timp de 30 de secunde usturoiul şi ceapa.
- După ce ceapa a devenit translucidă, adăugaţi orezul şi amestecaţi până devine sticlos.
- Adăugaţi roşiile tocate şi amestecaţi.
- Adăugaţi vinul alb.
- Încorporaţi treptat supa de pește călduţă, amestecând continuu.
- Fierbeţi orezul la foc mediu până când toată supa este absorbită.
- Încorporaţi fructele de mare – tăiate în bucăţi potrivite, dacă e cazul – împreună cu ultima parte de supă.
- Încorporaţi parmezanul ras.
- Asezonaţi cu piper.
Risotto marinara se serveşte fierbinte, cu pătrunjel tocat şi piper proaspăt măcinat.