Un risotto cu adevărat deosebit de toate celelalte, în care gustul somonului afumat dă noi înţelesuri acestui preparat. O reţetă excelentă pentru o cină cu musafiri, alături de un vin alb.
Porţii: 3-4
Timp de preparare: 45 de minute
Ingrediente:
- 350 de grame de orez cu bob rotund (preferabil arborio sau carnaroli)
- 200 de grame de somon afumat
- 1 pahar de vin alb sec
- 1 ceapă
- 3 căţei de usturoi
- 2 linguri zdravene de unt
- 800 ml supă de pui
- 4 linguri de parmezan ras
- piper negru proaspăt măcinat
Preparare:
- Tăiaţi somonul în fâşii late de un deget.
- Curăţaţi şi tocaţi ceapa şi usturoiul.
- Topiţi untul într-o tigaie adâncă.
- Adăugaţi şi sotaţi uşor timp de 30 de secunde usturoiul şi ceapa.
- După ce ceapa a devenit translucidă, adăugaţi orezul şi amestecaţi până devine sticlos.
- Stingeţi cu vinul alb.
- Încorporaţi treptat supa de pui călduţă.
- Fierbeţi orezul la foc mediu până când toată supa este absorbită.
- Încorporaţi parmezanul ras.
- Luaţi tigaia de pe foc, adăugaţi somonul amestecând foarte uşor pentru a nu-l rupe şi acoperiţi pentru 4 minute. Tigaia nu se mai pune pe foc!
- Asezonaţi cu piper.
Risotto cu somon afumat se serveşte fierbinte.