Ricotta se fabrică din zerul rămas după fabricarea brânzei mascarpone sau provolone, în timp ce urda se fabrică din zerul rămas de la fabricarea cașului. De aici provin mici diferențe de consistență și chiar de gust între ricotta și urdă.
O altă diferență între ricotta italiană și urda românească este faptul că doar ricotta are și alte variante:
- ricotta al forno sau infornata – ricotta tinută în cuptor până prinde culoare arămie
- ricotta affumicatta – varianta afumată de ricotta
- ricotta scanta – varianta acrită
Ricotta este comercializată sub această denumire pentru produsele din import, în timp ce producătorii autohtoni comercializează urdă. Se consumă proaspătă și este extrem de perisabilă.
Ricotta este albă la culoare, are un gust delicat și un conținut scăzut de grăsime (aproximativ 5%).
În combinație cu spanacul sau cu alte verdețuri, a devenit o umplutură clasică pentru diverse preparate culinare. Este și derivatul din lapte cel mai folosit pentru deserturi ca Cheese cake.