Clasicele paste italiene nu mai sunt demult subiectul unor interpretări tradiţionaliste inflexibile ci au devenit subiect de inovaţie culinară. Ca o parantează, popularitatea pastelor s-a câştigat în New York, locul în care emigranţii italieni au cucerit America şi unde s-au inventat multe dintre pastele atribuite, în mod eronat, culturii culinare din peninsula italică.
Pastele cu vodcă şi caviar sunt o creaţie franţuzească cu rime ruseşti ce exploatează atracţia dintre cele două ingrediente care-i dau numele. Vodca şi caviarul, elemente indispensabile şi inseparabile ale luxului rusesc, însoţesc aceste paste într-un sos cremos pe bază de smântână dulce în care se sting notele joase ale icrelor sparte între dinţi şi accentele tonice ale gustului de vodcă.
Porţii: 4
Timp de preparare: 25 minute
- 4 linguri ulei de măsline
- 3 cepe verzi tăiate subțire
- 1 cățel de usturoi tocat mărunt
- 500 gr spaghetti
- 150 ml vodcă de bună calitate
- 200 ml smântâna dulce, grasă
- 90 gr caviar
- sare și piper negru proaspăt măcinat
Preparare:
- Fierbeți pastele al dente, în apă cu sare, conform instrucțiunilor de pe pachet.
- Încălziți uleiul într-o tigaie adâncă, adăugați ceapă și usturoiul și amestecați pe foc, circa 5 minute.
- Turnați vodca și smântâna în amestecul cu ceapă și fierbeți la foc mic, timp de 5 - 8 minute.
- Luați sosul de vodcă de pe foc și răsturnați înăuntru jumătate din cantitatea de caviar.
- Scurgeti pastele și puneți-le înapoi în cratiță curată. Amestecați imediat cu sosul.
Serviți pe farfurii încălzite cu câte puțin din caviarul rămas, în mijloc.
[tip] Această rețetă se poate prepara și cu alt tip de paste, dar spaghetti și chiar spaghettini sunt mult mai potrivite cu textura fragilă a icrelor. [/tip]