Bucătăria chinezească acordă un interes egal tuturor ingredientelor posibile, vegetale sau animale, şi le utilizează de câte ori are ocazia. Când vine vorba de vinete, două reţete se remarcă în mod deosebit în bucătăria chinezească. Vinetele în stil Szechuan (Sichuan,) gătite, aşa după cum aţi bănuit, într-un sos picant cu piper roşu de Szechuan, ce-ţi anesteziază limba, specific regiunii cu acelaşi nume din sud-vestul Chinei. Şi reţeta mai domoală, a vinetelor în sos de usturoi, pe care o găsiţi mai jos.
Porţii: 2
Timp de preparare: 25 minute
- 2 vinete mijlocii (aproximativ 600 de grame)
- 3 linguri de ulei de floarea soarelui
- 4 căţei de usturoi
- 2 linguri sos de soia dark
- 2 linguriţe de ghimbir ras
- 2 linguri de sos Hoisin
- 2 cepe verzi
Preparare:
- Tăiaţi vinetele, pe lungime, în fâşii de 2 centimetru grosime şi, după, în cuburi de dimensiuni potrivite.
- Curăţaţi şi tocaţi usturoiul. Curăţaţi şi răzuiţi ghimbirul.
- Pentru a adăuga lichidele mai uşor, amestecaţi sosul Hoisin cu sosul de soia şi cu 200 ml de apă.
- Curăţaţi şi tăiaţi în rondele lungi, diagonale, ceapa verde.
- Într-un wok sau tigaie încingeţi bine uleiul. Adăugaţi vinetele şi rumeniţi-le. Mişcaţi des wok-ul pe foc şi amestecaţi continuu pentru ca vinetele să se pătrundă uniform.
- Când vinetele încep să capete o culoare frumoasă, aurie, se adaugă usturoiul şi ghimbirul.
- Lăsaţi usturoiul 30-40 de secunde să-şi elibereze aroma şi stingeţi totul cu sosul (sois, hoisin, apă).
- Vinetele se mai ţin pe foc doar câteva minute, până când sosul începe să scadă şi să se lege.
- Înainte de a se lua de pe foc, se adaugă ceapa verde.
Vinetele în sos de usturoi se servesc, fierbinţi sau la temperatura camerei, ca atare sau cu garnitură de orez.
[…] Vinete în sos de usturoi […]
Comments are closed.