Dacă n-ar fi existat Zorba, tzatziki ar fi fost cu siguranță cel mai cunoscut personaj al Greciei – Tzatziki the Greek, iar personajul principal n-ar fi fost Anthony Quinn, ci iaurtul grecesc.
Tzatziki (τζατζίκι) [pronunțat dțadțiki] este o pastă din iaurt, castravete și usturoi, servită ca aperitiv sau ca sos pentru gyros și alte mâncăruri grecești. Ca aperitiv, tzatziki este cremos și tartinabil, o încântare pentru pita, lipia grecească proaspătă.
Porții: 2
Timp de preparare: 15 minute
Ingrediente:
- 400 grame iaurt grecesc (scurs de zer)
- 4 căței de usturoi
- 3 castraveți scurți (nu de seră)
- 1 lingură de ulei de măsline
- 2 linguri cu zeamă de lămâie
- sare și piper
- opțional: câteva fire de mărar
Preparare:
- Curățați castraveții de coajă. Dați-i prin răzătoarea mică.
- Curățați usturoiul și pisați-l bine.
- Puneți iaurtul într-un bol încăpător. Încorporați uleiul de măsline și zeama de lămâie încet, amestecând continuu. Adăugați usturoiul și castravetele. Amestecați de câteva ori pentru a distribui egal usturoiul și castravetele în iaurt. Adăugați sare și piper după gust.
- Puneți tzatziki la rece pentru cel puțin o oră.
Pentru servire, puneți tzatziki într-un bol mic și ornați cu mărar tocat, o felie de roșie și/sau o măslină. Se servește rece.
Cuvântul tzatziki provine din limba turcă, din cuvântul cacik care desemnează un tip de chutney.
[tip] Pentru cei ce preferă mai multă prospețime, înlocuiți mărarul cu câteva frunze de mentă proaspătă, tocate mărunt. Această variantă este apropiată de tzatziki făcut în Cipru, unde cantitatea de usturoi este mai redusă și mărarul înlocuit cu mentă. [/tip]
[tip] Dacă vă grăbiți, puteți prepara tzatziki în blender sau robot. [/tip]
[warning] Tzatziki se face doar cu iaurt grecesc (iaurt gras, scurs de zer). Orice alt fel de iaut îi va schimba gustul. [/warning]
__________________________
Gabi, trebuie neaparat sa imi faci tzatziki!
Daca vrei sa fie bine… Nu e o simpla amenintare!
Si asta, desigur, pe langfa ardeii umpluti promisi.
[…] Tzatziki […]
l-AM FACUT DE IERI ADICA IERI SI AZI!l-am pozat si-l voi pune pe blog!ne placa mult!eu il fac cu iaurt+smintina!si putin de tot piper!
Pai si daca ai facut poze unde sunt? Care e blogul? Detalii…
sosul asta eu il upgradez cateodata adaugand vinete coapte, tocate ca pt. salata de vinete obisnuita.
procentele: 60% tzatziki, restul vinete.
combinatia este extraordinara.
ideal este sa avemm vinete coapte de casa, de sotie, sau de la parinti.
daca nu, cumparam o punga din aia congelata de la supermarket, se lasa la scurs, apoi pun o lingurita de ulei de masline de intr-o tigaie teflonata si “parlesc” vinetele – deci, nu se prajesc, se coc, pt ca este ff putin ulei, pana prind un usor miros de fum.
optional – aceeasi manevra se poate repeta cu o rosie taiata felii ff fine, coapte si ele in f putin ulei de masline, pana devin aproape o pasta.
se adauga la vinete, se lasa sa se raceasca si se combina cu sosul tzatziki.
mai fac si un fel de surogat de lipii din blat proaspat de pizza (se gaseste pe la toate magazinele), uns cu ulei de masline si presarat cu sare mai grunjoasa, cimbru, oregano, rozmarin, busuioc etc.
se pune pe gratar cate un minut-doua pe fiecare parte si iese ceva f bun.
nu se exagereaza cu cimbrul, de ex, pt ca in exces da un gust amarui.
poate incercati, e ceva de munca, dar eu zic ca merita.
@merveiozu, suna bine. O sa incercam.
Iaurt grecesc? In Romania? Eu n-am vazut. In schimb, folosesc iaurtul de oaie si bivolita (de la Cedra), scurs bineinteles. In rest reteta e identica. (si eu o am pe blog 😀 )
@Brindusa, exista, sau exista, Olympus de la Brenac. Cedra e cel mai apropiat de iaurtul grecesc. Cedra, dincolo de gustul asemanator, are 7% grasime, iaurtul grecesc are 10%. Daca il scurgi vreo 50-60 minute – pentru a reduce cantitatea de zer si a creste consistenta – sunt identice.
Iaurt grecesc de 10% se poate cumpara si de la magazinele alimentare grecesti Ellada. In Bucuresti – Pta Matache, Pta Amzei, Pta Bobocica (Vitan), Pta Crangasi, Pta Dorobanti, Pta Obor, Pta Floreasca. In afara Bucurestiului, mai au magazine in Piatra Neamt, Alexandria si Bacau.
Pentru magazinele Ellada, puteti vedea harta aici – http://www.cevabun.ro/harta-magazinelor-cu-specialitati-din-bucuresti/
Ma inclin , as avea ceva de comentat la acest sos , castravetii ii puteti taia cubulete de cca 1 cm pentru a simti castravetele , sa se topesca in gura ….. iar iaurtul de bivolita se potriveste foarte bine , stors de zer , iar daca asociati sosul cu suflaky de pui si cartofi prajiti este excelent….pofta buna !
tocmai l-am incercat. delicios. mersi 🙂
Sa inteleg ca iaurtul nu poate fi inlocuit cu iart romanesc?Care este diferenta intre iaurtul romanesc si cel grecesc.
iaurtul românesc este mult prea lichid. principala diferenţã dintre iaurtul românesc şi cel grecesc este legată de conţinutul de grăsime. iaurtul grecesc este mai scurs de ser, mai putin acru şi mai apropiat de consistentă unei branze de vaci cremoase. un iaurt grecesc are peste 10 % grăsime. comparativ, iaurtul nostru are 3-4% grăsime. singurul mai gras este Cedra, de la Napolact, care are 7% grăsime. puteţi folosi iaurt Cedra, scurs într-un tifon 10 minute.
Castravetii dati pe razatoare se scurg sau nu ?
se scurg foarte bine. se strang în mâna pentru a elimina cât mai mult din lichid.
hei, merge si cu castraveti acri (murati adica)?
Din păcate nu merge.
Comments are closed.