Crizele de tot felul de la război la Pandemie ne forțează să fim mai creativi în bucătărie. În ultima vreme incertitudinea ne poate împinge către isteria de a ne face stocuri dar nu acesta este răspunsul. Alimentele nefolosite se strică și vor trebui aruncate. Un studiu antropologic făcut în Statele Unite la sfârșitul anilor 70 a demonstrat că pe timp de criză cheltuim prea mult pe stocuri și aruncăm mai multă mâncare decât în mod normal.

În loc să facem stocuri, trebuie să ne regândim felul de a găti și de a ne gândi la mâncare. De-a lungul anilor ne-am echipat bucătăriile cu tot felul de echipamente: blendere, roboți de bucătărie, mașini pentru pâine, espressoare și râșnite de cafea profesionale etc. E timpul să le pui la treabă și să începi să gătești acasă de toate, de la pâine la gustări pentru cei mici, de la lasagna la prăjituri.

  • Să începem cu baza: cumpără cu măsură. Mult nu înseamnă bun. Verifică data de expirare mai ales dacă alegi promoții.
  • Cumpără ingrediente nu produse gata procesate. Cu puține ingrediente de bază poți pregăti nenumărate rețete din cele mai diverse.
  • Cumpără local și ajută producătorii mici. Pandemia ne-a forțat să cumpărăm multe online și așa am descoperit și producători locali din alte localități, dedicați și cu produse de bună calitate. Cumpără de la ei pentru a sprijini economia locală și pentru a folosi produse de bună calitate, chiar dacă nu sunt cele mai ieftine.
  • Folosește ingredientele cu măsură și gătește atât cât consumi pentru a reduce pierderile. Ideal este să faci un plan cu mâncărurile pe care vrei să le gătești într-o săptămână pentru a calcula bine cantitățile.

Câteva idei de a economisi în bucătărie și de a găti mai sănătos și variat:

  • Cumpără leguminoase uscate ca fasole, năut și linte. Fierbe-le tu, după ce le-ai ținut în prealabil la înmuiat o noapte, și congelează ce nu folosești.
  • Folosește cât mai multe tipuri de cereale pentru a mânca variat: orez, porumb, secară, grâu, ovăz, orz, mei.
  • Fructele și legumele proaspete: țin mai mult dacă le păstrezi la frigider în cutii închise cu șervețel de hârtie între staturi.
  • Dacă cumperi legume ecologice, spală-le bine și folosește resturile pentru a pregăti un concetrat de legume.
  • Știai că poți folosi cojile de banane la gătit? Se fierb și se prăjesc mai apoi pentru a pregăti fajitas sau alte preparate asemnănătoare.
  • Folosește cojile de mandarine, lămâi și portocale pentru a face ulei aromat pe care să îl adaugi mai apoi în salate sau în felurile de mâncare cu pește.
  • Gătește la friteuza cu aer cald pentru a reduce consumul de ulei.
  • Cumpără condimente prospete și macină-le acasă doar cantitatea pe care o folosești la gătit. Nemăcinate, condimentele se păstrează mai bine și pentru mai mult timp.
  • Păstrează ghiveciuri cu ierburi aromate în bucătărie. Poți folosi doar câteva frunze la gătit fără a fi nevoie să cumperi o legătură întreagă.
print