Ramen (ラーメン) este unul dintre cele mai colorate feluri de mâncare ale unei bucătării destul sobre şi matematice cum este cea japoneză. Ajuns în Japonia împreună cu alte feluri de origine chineză, ramen şi-a făcut loc în restaurantele nipone fiind unul dintre felurile populare de mâncare, pe care le găseşti din cantinele studenţeşti şi până în rafturile magazinelor de unde îl poţi cumpăra sub formă de supă instant. Pentru că, în sine, ramen este o supă pe bază de tăieţei chinezeşti din grâu, cu carne, ou fiert şi, după caz, alte adaosuri: ciuperci, alge, ceapă verde, etc. Există o multitudine de reţete, fiecare regiune, fiecare oraş şi fiecare casă (în care se face) are propriile reţete de ramen. Din păcate, multe dintre ingredientele care se folosesc în mod normal în aceste reţete, lipsesc aproape cu desăvârşire de la noi, cum este kombu (o algă), bonito (ton uscat) care se rade în dashi (supă) pentru a-i accentua gustul, saushichimi togarashi (condiment japonez). Totuşi, ajutaţi de condimentele din bucătăriile adiacente (chineză, vietnameză), se poate face şi în România un ramen satisfăcător.

[readalso] Citeşte şi reţeta de supă vietmaneză Pho Bo. [/readalso]

Baza acestui preparat este supa în care se scaldă tăieţeii, carnea şi restul ingredientelor. În această reţetă este vorba de tonkotsu, o supă din oase de porc, specifică regiunii Kyushu. Ca să simplificăm lucrurile am folosit ceafă de porc cu os, care se găseşte din abundenţă în România. În locul tonului uscat am folosit câteva picături de sos de peşte vietnamez, pentru a accentua gustul supei. Kombu îl puteţi înlocui cu alt tip de alge care se găsesc în magazinele cu specific oriental sau chiar în supermarketurile clasice wakame sau nori. Să vedem ce a ieşit.

 

Reţetă: Ramen cu porc şi alge

ramen

Ingrediente:

  • 2 bucăţi, ceafă de porc cu os
  • 4 porţii de tăieţei chinezeşti de grâu instant (arată ca cei din plicurile cu supă instant)
  • 4 ouă fierte mediu
  • 8 ciuperci shiitake uscate (se găsesc în magazinele orientale)
  • 1 ceapă mică
  • 1 bucată de ghimbir de 1 centimetru
  • 8 linguri sos de soia
  • 2 linguri oţet (preferabil din orez)
  • 2 linguriţe de zahăr
  • 1 linguriţă sos de peşte
  • 1 linguriţă boabe de piper întregi
  • alge
  • ceapă verde tăiată fin (opţional)
  • seminţe de susan (opţional)

Preparare:

  1. Curătaţi ceapa şi ghimbirul dar lăsaţi-le întregi.
  2. Puneţi carnea de porc la fiert la foc mic în 2 litri de apă, împreună cu ceapa, ghimbirul şi boabele de piper.
  3. Spumiţi des în prima parte pentru ca supa să rămână clară.
  4. Când carnea este fiartă de jumătate (30-40 de minute) adăugaţi ciupercile, 6 linguri de sos de soia, sosul de peşte, oţetul şi zahărul.
  5. Continuaţi fierberea până când carnea s-a pătruns bine.
  6. Gustaţi supa şi adăugaţi sare sau sos de soia dacă este cazul. Supa este foarte importantă, asiguraţi-vă că este plăcută la gust, aromată, dulce-acrişoară.
  7. Scoateţi carnea şi ciupercile din supă.
  8. Strecuraţi supa şi aruncaţi restul (ceapa fiartă, ghimbirul, boabele de piper).
  9. După ce carnea s-a răcorit, îndepărtaţi osul cu ajutorul unui cuţit. Tăiaţi fiecare bucată în două pentru a obţine 4 porţii.
  10. Ungeţi carnea cu restul de sos de soia şi introduceţi carnea la cuptor 5 minute (la 190 de grade) pentru a prinde culoare sau frigeţi-o uşor la tigaie la foc mic cu un strop de ulei.
  11. Montaţi ramenul.
  12. Puneţi câte 1 porţie de paste nefierte în fiecare castron împreună cu câteva alge uscate.
  13. Turnaţi supa clocotită peste. Lăsaţi 5 minute pentru ca pastele să se pătrundă.
  14. Adăugaţi carnea (întreagă sau tăiată fâşii), oul fiert tăiat în două pe lungime sau rondele, ciupercile.
  15. Decoraţi cu rondele de ceapă şi seminţe de susan.

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de gătire: 1 oră  şi 10 minute

Porţii: 4

[tip]Se pot folosi şi alt tip de paste orientale din grâu sau soba (din hrişcă), care se fiert în prealabil. [/tip]

[note]Supa se serveşte în castroane mari, adânci, în porţii generoase, pentru că e un fel de mâncare în sine.[/note]

print

1 comentariu

  1. Avem, carne fiarta de vita si porc, cu condimente, bulion, mustar.
    Avem placinta greceasca de legume, cu lamaie, sau mar, sau portocala cu miere, si spanac, cu fidea.Fierbem, morcovii, intregi, ii taiem, cartofii la fel, rosiile depelate fierte,conopida bucati taiata fiarta, ardeiul gras fiert, taiat, ceapa fiarta taiata, calita in ulei incins, fierbem cu sare fidea, melci, macaroane, uscam, paine, facem pesmet, prajim, legumele, cu mar, lamaie sau portocala, amestecam, cu fideaua, melcii, si macaroanele tocate, cu miere, si pesmet, facem, aluat grecesc, din bicarbonat de sodiu, cu sare, de pori de Bor, si untura sau ulei, punem, ulei in cadita, groscior, punem, foaia rulata cu compozitia acoperita, o tinem, 45 minue, in cuptor de aragaz, intepata cu furculita, dam gauri de aburi in aliat, o intoarcem, in 25 minute, cu paleta.Posibil, si umpluta cu omleta sau ochiuri oua, cu niscaiva, busuioc, maruntit tocat , fiert, prajit.Pe deasupra placintei, coapte, bulion.
    Acesta-i un proiect de placinta.
    O mai amestecam, cu smantana cutie, carne de vita si porc, maruntita , fiarta, prajita, si branza, moale, smantanita.
    O mancam, band ceai de lamai, trei felii, cu rom, fiola, cu zahar, cald, si vin fiert!…

Comments are closed.