Ragu se face prin adăugarea de carne (tocată sau mărunțită) la o bază de legume tocate și sotate (în italiană această bază se numeste soffritto).
Ingrediente:
- ragù alla bolognese (specific orașului Bologna) – baza de legume sotate (ceapă, țelină, morcov), carne tocată de vită, roșii, vin alb și condimente. Se servește cu tagliatelle.
- ragù alla napoletana (specific orașului Napoli) – baza de legume sotate (multă ceapă, țelină, morcov), carne de vită bucățele, roșii, vin roșu și condimente. Se servește cu spaghetti.
- ragù alla barese (specific orașului Bari) – baza de legume sotate (ceapă, țelină, morcov), carne tocată (orice fel – de vită, porc, miel sau chiar de cal), roșii , vin, condimente. Se servește cu paste scurte.
Ragù este și denumirea unei mărci comerciale aparținând companiei Unilever sub care se comercializează sosuri pentru paste (în prezent, aceste produse nu se găsesc în România).