Ragoût este denumirea franceză pentru mâncărurile gătite înăbușit, pe îndelete, adică pentru ceea ce noi am numi o tocană. Ragoût-ul de porc cu ceapă și bere este o specialitate beligiană clasică, în care carnea de porc este fiartă îndelung în bere cu multă ceapă și ciuperci astfel încât, după 2 ore, să rezulte o carne care se topește în gură și un sos dulce amărui deosebit.
Nu vă speriați de cantitatea mare de ceapă deoarece se va topi într-un sos cremos.
[readalso] Vezi aici și rețeta de Supă belgiană de pește. [/readalso]
Reţetă: Ragoût de porc cu ceapă și bere
Ingrediente:
- 1 kg carne de porc slabă
- 6 cepe
- 300 grame de ciuperci albe
- 700 ml bere
- 300 ml supă de vită
- 4 linguri de ulei
- 1 bouquet garni
- 1 lingură de făină
- 1 lingură de cimbru rasă
- 1 lingură de zahăr rasă
- 1 lingură de unt
- sare
- piper
Preparare:
- Tăiați carnea în cuburi potrivit de mari, sărați și piperați.
- Curățați ceapa și tăiați-o peștișori.
- Încingeți uleiul într-o tigaie (preferabil una de fontă).
- Adăugați carnea și rumeniți-o la foc mic timp de 15 minute.
- Adăugați ceapa și rumeniți-o timp de 20-30 de minute. Ceapa se va înmuia și topi.
- Adăugați făina și rumeniți-o.
- Adăugați berea și supa de vită, bouquet garni, zahărul și cimbrul.
- Acoperiți și fierbeți la foc mic timp de 90 de minute.
- Tăiați ciupercile în sferturi – dacă sunt mici – sau în felii groase.
- Sotaţi ciupercile uşor în unt.
- Adăugați ciupercile sotate în tocană. Acoperiți și mai fierbeți 15 minute.
- Asezonați cu sare și piper.
Timp de pregătire: 20 minute
Timp de gătire: 2 ore și 20 minute
Porții: 4
Ragoût de porc cu ceapă și bere se serveşte fierbinte cu garnitură de cartofi fierţi.