O reţetă culeasă de pe malurile – europene şi africane – ale Mării Mediterane, puiul marinat cu mandarine sau portocale şi mirodenii este un prilej de desfătare culinară. Marinat peste noapte, gătit a doua zi, la cuptor sau grătar, acest pui are o prospeţime aparte.
Porţii: 8
Timp de preparare: 80 de minute (plus 4 ore la marinat)
Ingrediente:
- 8 pulpe de pui
- 4 portocale sau 8 mandarine
- 4-5 crenguţe de rozmarin
- 5 linguri ulei de măsline
- 8 căţei de usturoi
- 1 linguriţă harissa
- 2 linguri rase de baharat
- 1 linguriţă de piper negru proaspăt măcinat
- 1 lingură rasă de sare de mare
Preparare:
- Curăţaţi şi pisaţi usturoiul.
- Extrageţi sucul din 2 portocale sau 4 mandarine.
- Amestecaţi sucul de citrice cu uleiul de măsline, usturoiul, baharatul, harissa, rozmarinul, sare şi piper.
- Turnaţi marinata peste carnea de pui, amestecaţi, acoperiţi şi lăsaţi-o la marinat, amestecând din când în când, minim patru ore sau peste noapte.
- Tăiaţi restul de fructe în felii groase.
- Încingeţi cuptorul la 190 de grade (foc mediu spre mare).
- Puneţi puiul în tavă împreună cu marinata, adăugaţi feliile de citrice.
- Acoperiţi tava cu folie de aluminiu şi introduceţi tava la cuptor.
- După 40 de minute, îndepărtaţi folia, creşteţi temperatura la 200 de grade şi lăsaţi puiul să se rumenească încă 15-20 de minute.
Puiul cu mandarine se serveşte cu garnituri de legume sau cuşcuş.
[tip]Dacă crestaţi pulpele cu un cuţit înainte de a le introduce la marinat, le puteţi frige direct pe grătar[/tip]