Într-un sondaj aproximativ, efectuat pe prieteni, s-a constatat că numita băutură de tip cola este cel mai mare duşman al laptopurilor, în special în sensibila zonă a tastaturii, iar factorul cheie al distrugerii este nu doar cofeina ci şi excesul de zahăr.
Probabil aţi citit de multe ori, mai ales dacă sunteţi nemulţumiţi de propria greutate, etichetele băuturilor carbogazoase. Aţi respirat uşurat la vederea unui 0 (zero) la capitolul lipide şi, probabil, aţi suspinat la vederea cantităţii de zahăr: 11 grame. Dacă mai ştiţi şi puţină matematică, cât să înmulţiţi cantitatea de zahăr cu numărul de mililitri ai dozei de suc, veţi afla cantitatea de zahăr conţinută de o doză: 39 grame pentru 330 mililitri de suc.
Dar cât înseamnă asta? O fi mult? O fi puţin? E imens! Dacă vă gândiţi că un plic de zahăr are în medie 5 grame înseamnă că băutura dumneavoastră conţine aproape 8 plicuri de zahăr. Greu de găsit o altă băutură, oricât de mare iubitor de zahăr aţi fi, în care să adăugaţi atâta zahăr.
Ăsta e, de fapt, marele rău al sucurilor procesate – fiindcă, poate şi mai greu de crezut, şi sucurile pe bază de fructe conţin cam tot atâta zahăr cât cele pe bază de cola – excesul de zahăr pe care îl consumăm fără să ştim. Dacă sunteţi genul care bea o sticlă de 2,5 litri de suc pe zi – la preţ de 2 – ar fi bine să ştiţi că îngurgitaţi şi un sfert de kilogram de zahăr. Aşa că, dacă vă gândiţi la o cură de slăbire, dincolo de reţetele miraculoase la care o să recurgeţi, ar trebui să priviţi cu atenţie şi reţetele banale ale sucurilor.
Acum parcă mai înţelegem obsesia pentru băuturile fără zahăr – nu că aspartamul ar fi vreun izvor de sănătate – în ciuda personajelor neinspirate din unele reclame.
Chiar că îţi vine să te uiţi la bec. Mai ales dacă nu mai ai laptop.