O prăjitură ca bucuria de după o ploaie de vară, simplă şi gustoasă, ce poartă în ea parfumul fructelor coapte. Delicatesă de origine austro-germană, născută în aceleaşi bucătării ca ştrudelul, prăjitura cu vişine (Sauerkirsche Kuchen, în germană) aminteşte de o pâine dulce sau un cozonac subţire (nu pandişpan), copleşit de vişinele parfumate cu scorţişoară.
Porţii: 12
Timp de preparare: 140 minute
Ingrediente:
- 1,5 kilograme de vişine
- 500 grame de făină
- 25 grame drojdie proaspătă (sau 7 grame de drojdie uscată)
- 140 grame de zahăr
- 150 grame unt
- 250 ml lapte călduţ
- 1 ou
- 1 plic de zahăr vanilat
- 1 vârf de cuţit de sare
- coaja de la o lămâie
- 3 linguri pesmet
plus
- 4 linguri zahăr brun
- 1 lingură rasă de scortisoara macinată
- zahăr pudră pentru finisat
Preparare:
[tip]Acest aluat se realizează simplu în maşina de pâine. Dacă nu aveţi una, puteţi să frământaţi ingredientele pentru aluat până obţineţi o cocă moale (15-20 minute) pe care o lăsaţi la dospit, la cald, timp de 1 oră.[/tip]
- Puneţi în vasul maşinii de pâine laptele călduţ, untul tăiat cubuleţe, coaja de lămâie, zahărul vanilat, oul, 100 grame de zahăr, făina şi drojdia.
- Setaţi programul pentru aluat şi lăsaţi aparatul să meargă.
- Până dospeşte aluatul pregătiţi tava cuptorului şi tapetaţi-o cu hârtie de copt (de pergament/cerată).
- Spălaţi vişinele, îndepărtaţi-le codiţa şi scoateţi-le sâmburii.
- Încingeţi cuptorul la 180 de grade (temperatură medie).
- După ce coca a dospit, scoateţi-o din maşina de pâine şi întindeţi-o cu mâna pe masa tapetată cu făină. Nu folosiţi sucitorul/merdenea pentru că va inhiba creşterea.
- Mutaţi coca în tavă şi întindeţi-o cu mâna pe toată suprafaţa tăvii.
- Înţepaţi coca, pe toată suprafaţa, cu o furculiţă, pentru a preveni creşterea dezordonată.
- Presăraţi pesmet peste tot aluatul. În acest fel zeama fructelor nu va influenţa coacerea.
- Puneţi vişinele în aluat, una lângă alta. Apăsaţi uşor vişinele în aluat.
- Introduceţi tava la cuptor pentru 20-25 de minute.
- Amestecaţi zahărul cu scorţişoara.
- După ce s-a copt, scoateţi tava din cuptor şi pudraţi prăjitura imediat cu zahăr amestecat cu scorţişoară.
- Lăsaţi prăjitura să se răcească şi tăiaţi-o.
Prăjitura cu vişine se serveşte caldă sau rece, pudrată cu zahăr pudră. Opţional, se poate servi cu o lingură de smântână dulce bătută.