O prăjitură ca bucuria de după o ploaie de vară, simplă şi gustoasă, ce poartă în ea parfumul fructelor coapte. Delicatesă de origine austro-germană, născută în aceleaşi bucătării ca ştrudelul, prăjitura cu vişine (Sauerkirsche Kuchen, în germană) aminteşte de o pâine dulce sau un cozonac subţire (nu pandişpan), copleşit de vişinele parfumate cu scorţişoară.
Porţii: 12
Timp de preparare: 140 minute
Ingrediente:
- 1,5 kilograme de vişine
- 500 grame de făină
- 25 grame drojdie proaspătă (sau 7 grame de drojdie uscată)
- 140 grame de zahăr
- 150 grame unt
- 250 ml lapte călduţ
- 1 ou
- 1 plic de zahăr vanilat
- 1 vârf de cuţit de sare
- coaja de la o lămâie
- 3 linguri pesmet
plus
- 4 linguri zahăr brun
- 1 lingură rasă de scortisoara macinată
- zahăr pudră pentru finisat
Preparare:
[tip]Acest aluat se realizează simplu în maşina de pâine. Dacă nu aveţi una, puteţi să frământaţi ingredientele pentru aluat până obţineţi o cocă moale (15-20 minute) pe care o lăsaţi la dospit, la cald, timp de 1 oră.[/tip]
- Puneţi în vasul maşinii de pâine laptele călduţ, untul tăiat cubuleţe, coaja de lămâie, zahărul vanilat, oul, 100 grame de zahăr, făina şi drojdia.
- Setaţi programul pentru aluat şi lăsaţi aparatul să meargă.
- Până dospeşte aluatul pregătiţi tava cuptorului şi tapetaţi-o cu hârtie de copt (de pergament/cerată).
- Spălaţi vişinele, îndepărtaţi-le codiţa şi scoateţi-le sâmburii.
- Încingeţi cuptorul la 180 de grade (temperatură medie).
- După ce coca a dospit, scoateţi-o din maşina de pâine şi întindeţi-o cu mâna pe masa tapetată cu făină. Nu folosiţi sucitorul/merdenea pentru că va inhiba creşterea.
- Mutaţi coca în tavă şi întindeţi-o cu mâna pe toată suprafaţa tăvii.
- Înţepaţi coca, pe toată suprafaţa, cu o furculiţă, pentru a preveni creşterea dezordonată.
- Presăraţi pesmet peste tot aluatul. În acest fel zeama fructelor nu va influenţa coacerea.
- Puneţi vişinele în aluat, una lângă alta. Apăsaţi uşor vişinele în aluat.
- Introduceţi tava la cuptor pentru 20-25 de minute.
- Amestecaţi zahărul cu scorţişoara.
- După ce s-a copt, scoateţi tava din cuptor şi pudraţi prăjitura imediat cu zahăr amestecat cu scorţişoară.
- Lăsaţi prăjitura să se răcească şi tăiaţi-o.
Prăjitura cu vişine se serveşte caldă sau rece, pudrată cu zahăr pudră. Opţional, se poate servi cu o lingură de smântână dulce bătută.
mi se pare mie sau ati ratat randul cu drojdia…ca fara faina nu se poate…gandesc eu…
Aşa e. L-am sărit un rând. Am corectat. Mulţumim.
minunată. Seamănă cu prăjitura cu prune
E sora ei geamănă!:)
O reala mizerie.Nu are nici ceea mai vaga asemanare cu o prajitura de casa,este un soi de piine dulce gretoasa.Pacat de ingredientele destul de costisitoare.Dezgustatoare incercare,ar trebui scoasa aceasta reteta din colectie.
Ne pare rău pentru experienta dumneavoastră nefericită. E adevărat, prăjitura are un aluat mai frust (la fel ca si surata ei cu prune:http://www.cevabun.ro/prajitura-cu-prune-la-tava/), mai apropiat de paine/cozonac, asa cum este precizat si in descriere. Dar e o prajitura de casa…germana, iar noi ne asumam un rol informativ. Probabil doreati cea mai aproape de un pandispan cu fructe. In acest caz va recomandam o reteta simpla si ieftina:http://www.cevabun.ro/prajitura-ieftina-cu-visine/.
Comments are closed.