O prăjitură ca bucuria de după o ploaie de vară, simplă şi gustoasă, ce poartă în ea parfumul fructelor coapte. Delicatesă de origine austro-germană, născută în aceleaşi bucătării ca ştrudelul, prăjitura cu vişine  (Sauerkirsche Kuchen, în germană) aminteşte de o pâine dulce sau un cozonac subţire (nu pandişpan), copleşit de vişinele parfumate cu scorţişoară.

Porţii: 12

Timp de preparare: 140 minute

 

Ingrediente:

  • 1,5  kilograme de vişine
  • 500 grame de făină
  • 25 grame drojdie proaspătă (sau 7 grame de drojdie uscată)
  • 140 grame de zahăr
  • 150 grame unt
  • 250 ml lapte călduţ
  • ou
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 1 vârf de cuţit de sare
  • coaja de la o lămâie
  • 3 linguri pesmet

plus

  • 4 linguri zahăr brun
  • 1 lingură rasă de scortisoara macinată
  • zahăr pudră pentru finisat

Preparare:

[tip]Acest aluat se realizează simplu în maşina de pâine. Dacă nu aveţi una, puteţi să frământaţi ingredientele pentru aluat până obţineţi o cocă moale (15-20 minute) pe care o lăsaţi la dospit, la cald, timp de 1 oră.[/tip]
  1. Puneţi în vasul maşinii de pâine laptele călduţ, untul tăiat cubuleţe, coaja de lămâie, zahărul vanilat, oul, 100 grame de zahăr, făina şi drojdia.
  2. Setaţi programul pentru aluat şi lăsaţi aparatul să meargă.
  3. Până dospeşte aluatul pregătiţi tava cuptorului şi tapetaţi-o cu hârtie de copt (de pergament/cerată).
  4. Spălaţi vişinele,  îndepărtaţi-le codiţa şi scoateţi-le sâmburii.
  5. Încingeţi cuptorul la 180 de grade (temperatură medie).
  6. După ce coca a dospit, scoateţi-o din maşina de pâine şi întindeţi-o cu mâna pe masa tapetată cu făină. Nu folosiţi sucitorul/merdenea pentru că va inhiba creşterea.
  7. Mutaţi coca în tavă şi întindeţi-o cu mâna pe toată suprafaţa tăvii.
  8. Înţepaţi coca, pe toată suprafaţa, cu o furculiţă, pentru a preveni creşterea dezordonată.
  9. Presăraţi pesmet peste tot aluatul. În acest fel zeama fructelor nu va influenţa coacerea.
  10. Puneţi vişinele în aluat, una lângă alta. Apăsaţi uşor vişinele în aluat.
  11. Introduceţi tava la cuptor pentru 20-25 de minute.
  12. Amestecaţi zahărul cu scorţişoara.
  13. După ce s-a copt, scoateţi tava din cuptor şi pudraţi prăjitura imediat cu zahăr amestecat cu scorţişoară.
  14. Lăsaţi prăjitura să se răcească şi tăiaţi-o.

Prăjitura cu vişine se serveşte caldă sau rece, pudrată cu zahăr pudră. Opţional, se poate servi cu o lingură de smântână dulce bătută.

print

6 Comentarii

  1. mi se pare mie sau ati ratat randul cu drojdia…ca fara faina nu se poate…gandesc eu…

  2. O reala mizerie.Nu are nici ceea mai vaga asemanare cu o prajitura de casa,este un soi de piine dulce gretoasa.Pacat de ingredientele destul de costisitoare.Dezgustatoare incercare,ar trebui scoasa aceasta reteta din colectie.

Comments are closed.