Iată o prăjitură de poveste. Unu, pentru că cei care ţin post cred cu greu că o prăjitură atât de gustoasă nu are nimic animal în ea. Doi, pentru că, asemeni folclorului a circulat pe cale orală până la noi. Ştiţi cum e genul acela de prăjtură, cu reţeta scrisă pe o foaie de hârtie unsuroasă de o prietenă, prietenă care o ştie de la o mătuşă, mătuşă care o ştie de la vecina, vecină care o ştie de la bunica ei şi aşa mai departe. Ăsta e genul de poveste pe care noi o ştim de la Nicu Păun, prietenul şi bucătarul nostru de la Bistro Arles, a acestei reţete care mai circulă pe alocuri ca prăjitură negresă de post.
Vezi aici și rețeta video de Tartă de post cu pere.
Reţetă: Prăjitură de post cu gem și nuci
Ingrediente:
- 1 cană de gem
- 1 cană de apă călduță
- 1 cană de zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 1/2 cană de ulei
- 1 plic praf de copt (10 grame)
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 3 căni de făină
- 1/2 cană de cacao
- 1 linguriţă de scortisoara
- 1 cană de nuci tocate (opţional)
- 1 vârf de cuţit sareglazură(opţional):
- 200 grame zahăr pudră
- 6 linguri de apă
- 1 lingură zeamă de lămâie
Preparare:
- Încingeţi cuptorul la 160 de grade Celsius.
- Tocaţi nuca, mare, din cuţit.
- Ungeţi o formă pentru copt cu puţin ulei şi pudraţi-o cu făină.
- Într-un bol adânc amestecaţi gemul cu apa caldă.
- Adăugaţi uleiul, zahărul şi zahărul vanilat.
- Amestecaţi cu telul până se topesc cristalele de zahăr.
- Adăugaţi pudra de cacao, scorţişoara şi puţină sare.
- Adăugaţi praful de copt stins cu zeama de lămâie.
- Adăugaţi făina şi încorporaţi-o uşor. Dacă gemul folosit este gros, s-ar putea să aveți nevoie de o cantitate mai mică de făină.
- Adăugaţi nuca.
- Turnaţi coca în forma pentru copt.
- Coaceţi prăjitura timp de 35-40 de minute la 160 de grade. Verificaţi dacă prăjitura este făcută cu o scobitoare. Dacă scobitoarea introdusă în prăjitură este curată, prăjitura este gata.
- Faceţi o glazură icing din zahărul pudră amestecat cu puţină apă şi zeamă de lămâie.
- Turnaţi glazura peste prăjitura scoasă din forma de copt şi răcită.
- Prăjitura de post se serveşte rece, la cafea sau ceai.
Timp de pregătire: 20 minute
Timp de gătire: 40 minute
Porții: 8-10
[tip]Prăjitura de post se poate servi cu frişcă vegetală.[/tip]
[tip]Deoarece gemul defineşte gustul prăjiturii, folosiţi un gem de bună calitate.[/tip]