O prăjitură ca o poezie de toamnă, simplă şi gustoasă, ce poartă în ea parfumul fructelor coapte. Delicatesă de origine austro-germană, născută în aceleaşi bucătării ca ştrudelul, prăjitura cu prune  (Pflaumen Kuchen, în germană) aminteşte de un cozonac subţire, copleşit de prunele aromate cu scorţişoară.

Porţii: 12

Timp de preparare: 140 minute

Ingrediente:

  • 2 kilograme de prune
  • 500 grame de făină
  • 25 grame drojdie proaspătă (sau 7 grame uscată)
  • 100 grame de zahăr
  • 150 grame unt
  • 250 ml lapte călduţ
  • 1 ou
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 1 vârf de cuţit de sare
  • coaja de la o lămâie
  • 3 linguri pesmet

plus

  • 4 linguri zahăr brun
  • 1 lingură rasă de scortisoara macinată

Preparare:
[note]Acest aluat se realizează simplu în maşina de pâine. Dacă nu aveţi una, puteţi să frământaţi ingredientele pentru aluat până obţineţi o cocă moale (15-20 minute) pe care o lăsaţi la dospit, la cald, timp de 1 oră.[/note]

  1. Puneţi în vasul maşinii de pâine laptele călduţ, untul tăiat cubuleţe, coaja de lămâie, zahărul vanilat, oul, 100 grame de zahăr, făina şi drojdia.
  2. Setaţi programul pentru aluat şi lăsaţi aparatul să meargă.
  3. Până dospeşte aluatul pregătiţi tava cuptorului şi tapetaţi-o cu hârtie de copt (de pergament/cerată).
  4. Spălaţi prunele şi îndepărtaţi-le codiţa.
  5. Folosiţi un cuţit mic dar bine ascuţit pentru a secţiona pe jumătate prunele pe lungime (vezi foto).
  6. Îndepărtaţi sâmburii prunelor şi faceţi o crestătură uşoară, pe lungime, pe fiecare jumătate de prună. Acestă incizie va preveni curbarea fructelor pe blat.
  7. Încingeţi cuptorul la 180 de grade (temperatură medie).
  8. După ce coca a dospit, scoateţi-o din maşina de pâine şi întindeţi-o cu mâna pe masa tapetată cu făină.
    [warning]Nu folosiţi sucitorul/merdenea pentru că va inhiba creşterea.[/warning]
  9. Mutaţi coca în tavă şi întindeţi-o cu mâna pe toată suprafaţa tăvii.
  10. Înţepaţi coca, pe toată suprafaţa, cu o furculiţă, pentru a preveni creşterea dezordonată.
  11. Presăraţi pesmet peste tot aluatul. În acest fel zeama fructelor nu va influenţa coacerea.
  12. Puneţi prunele în tavă, una lângă alta, cu coaja în jos, pânâ când toată coca este acoperită (vezi foto).
  13. Introduceţi tava la cuptor pentru 20-25 de minute.
  14. Amestecaţi zahărul cu scorţişoara.
  15. După ce s-a copt, scoateţi tava din cuptor şi pudraţi prăjitura imediat cu zahăr amestecat cu scorţişoară.
  16. Lăsaţi prăjitura să se răcească şi tăiaţi-o.

Prăjitura cu prune se serveşte caldă sau rece, pudrată cu zahăr pudră. Opţional, se poate servi cu o lingură de smântână dulce bătută.

print

5 Comentarii

  1. Am citit-o şi ard de nerăbdare să o fac. Cred că este excelentă şi în acelaşi timp, foarte simplu de preparat.

Comments are closed.