Da, ştim, nu toată lumea are papaia verde la dispoziţie pentru a proba această reţetă. De fapt nici în ţările în care acest fruct e disponibil în forma sa verde, nu se utilizează ca atare. Dar e doar un exerciţiu de imaginaţie pentru a vedea cât de versatil este acest fruct, pe care Critsofor Columb l-a adus din America şi i-a tradus numele caraibian “ababi” în cel fructul îngerilor. Şi cu adevărat e un fruct miraculos care, dincolod e faptul că se poate consuma ca atare, e extraordinar docil când e vorba de a-l folosi în alte reţete. De la fructul verde, care se poate utiliza în salate, cum se foloseşte în Tailanda sau în curry-uri ca în India, la cel copt care amestecat cu suc de portocale se transformă într-un gem incredibil de apropiat ca culori, gust şi textură cu cel de caise.

Fructul verde, pe care îl vom utiliza azi, poate fi folosit în diverse feluri, datorită texturii ferme dar mai ales faptului că nu are un gust pronunţat, de la înlocuitor de dovlecel sau cartof până la înlocuitor de măr. Şi asta o să facem azi: plăcintă cu mere.

Reţetă: Prăjiură cu papaia verde

Ingrediente:

  • 450 g făină
  • 1 plic de praf de copt
  • 150 g zahăr tos
  • 10 g zahăr vanilat
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • un praf de sare
  • 330 ml apă minerală
  • 150 ml ulei

umplutură

 

  • 1.5 kg papaia verde în loc de mere
  • 200 grame zahăr
  • 1 linguriţă de scorțișoară rasă
  • 50 ml de ulei

Preparare:

  1. Curăţaţi papaia de coajă, eliminaţi seminţele şi daţi-o prin răzătoarea mare, cum am proceda cu merele.
  2. Încingeţi 50 de mililitri de ulei de floarea soarelui şi sotaţi papaia amestecând constant la foc mediu. Când papaia s-a înmuiat adăugaţi zahărul, scorţişoara şi câteva picături de zeamă de lămâie. Gustul final ar trebui să fie cel al merelor călite pentru plăcinte, chiar dacă textura e uşor mai firmă.
  3. Lăsaţi umplutura să se răcească în timp ce încingeţi cuptorul la 180 de grade (temperatură medie).
  4. Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tavă (de aproximativ de 35×20).
  5. Amestecaţi ingredientele pentru aluat, prima dată cele solide la care adăugaţi apa minerală şi uleiul.
  6. Turnați jumătate din aluat în tavă și nivelați.
  7. Ca să fie mai ușor de întins, nu puneți întreaga cantitate într-un sigur loc, ci puneți cu lingura grămăjoare de aluat distribuite în toată tava, umeziți dosul unei linguri cu puțină apă și apoi uniți grămăjoarele de aluat.
  8. Puneți papaia rasă peste stratul de aluat, nivelați din nou.
  9. Peste papaia puneți restul de aluat, procedați ca mai sus ca să îl întindeți și nivelați. Băgați tava la cuptor pentru 40-45 de minute, până când prăjitura e ușor rumenită deasupra.
  10. Scoateți prăjitura din tavă și lăsați-o să se răcească pe un grătar.
  11. Înainte de servire, pudrați prăjitura cu zahăr vanilat.

Timp de pregătire: 15 minute

Timp de gătire: 45 minute

Porţii: 12

print