Da, ai citit bine, e o prăjitură cu dovlecel şi portocală. Pentru că dovlecelul, dincolo de întrebuinţările lui în bucătăria “sărată”, poate fi încorporat cu uşurinţă şi în cea dulce, datorită gustului său relativ neutru şi şi a marii lui calităţi, conţinutul ridicat de pectină, substanţă care “leagă” ingredientele. O prăjitură simplă şi rapidă, bine îmbrăcată într-o pătură de mascarpone, care se poate folosi şi în altceva în afară de tiramisu, reţeta clasică.
Reţetă: Prăjitură cu dovlecel şi portocală
Ingrediente:
- 350 g dovlecel ras
- 200 g zahăr brun
- 125 ml ulei de floarea soarelui
- 3 ouă mari, bătute uşor
- coaja rasă de la o portocală
- 1 plic de zahăr vanilat (sau o linguriţă de esenţă de vanilie)
- 100 g stafide
- 300 g făină
- 1 plic praf de copt (10 grame)
- Glazură
- 250 grame mascarpone
- 100 frişcă bătută
- 100 grame zahăr pudră
- coaja rasă de la o lămâie
Preparare:
- Încălziţi cuptorul la 180 de grade Celsius (cuptor electric), temperatură medie spre mare (gaz).
- Ungeţi cu ulei în strat subţire şi pudraţi cu făină o tavă pentru copt, de dimensiuni medii.
- Daţi dovlecelul prin răzătoare apoi scurgeţi-l cât puteţi de bine de excesul de lichid.
- Amestecaţi dovlecelul cu zahărul, uleiul, ouăle uşor bătute, coaja rasă de la o portocală, vanilia şi stafidele.
- Încorporaţi făina amestecată cu praftul de copt cât să nu rămână cocoloaşe dar nu exageraţi.
- Turnaţi amestecul în tava şi introduceţi la cuptor pentru 50 de minute. Verificaţi după 40 de minute cu o scobitoare. Când iese curată, prăjitura e gata.
- Lăsaţi să se răcoarească până faceţi “glazura”.
- Bateţi frişca. După ce e bătută, încorporaţi zahărul pudră.
- Amestecaţi mascarpone cu coaja de portocală.
- Încorporaţi frişca cu mascarpone fără să amestecaţi exagerat.
- Când e rece prăjitura, întindeţi crema peste, fără să exageraţi cu finisajul.
- Lăsaţi totul la rece până la servire.
Timp de pregătire: 10 minute
Timp de gătire: 50 minute
Porţii: 12