Cafeaua este ingredientul supriză din această prăjitură (poate să fie făcută în formă de cozonac sau chiar de pandişpan, pentru a fi utilizată ca blat de tort) cu arome de toamnă, în care se asociază cu nucile şi stafidele. Lichiorul de cafea, deşi nu e obligatoriu, îl consider o completare fericită, care va da o consistenţă decadent lipicioasă prăjiturii, genul care te face să îţ lingi degetele la final, şi nu doar de nevoie. Foarte importantă pentru această prăjitură este calitatea cafelei, alegeţi o cafea arabica de bună calitate sau cumpăraţi-o gata făcută de la o cafenea. Cafeaua poată să fie atât expresso cât şi la filtru, cu condiţia să fie tare.

Notă: Pentru realizarea acestei reţete vom folosi o cană de aproximativ 250 ml. Volumul cănii nu este din calea afară de important atâta timp cât folosiţi aceeaşi cană pentru măsurarea tuturor ingredientelor.

Reţetă: Prăjitură cu cafea şi nuci

Ingrediente:

  • 3 căni de făină
  • 1 cană de ulei
  • 1 cană de zahăr
  • 1 cană de stafide şi nuci
  • 6 ouă mari
  • 150 ml iaurt grecesc (minim 12 la sută grăsime)
  • 100 ml cafea tare şi aromată
  • 2 linguri cafea instant
  • 45 grame praf de copt
  • coajă rasă de la o lămâie
  • 4 linguri cacao
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 1 linguriţă scorţişoară
  • 1 vârf de cuţit de sare
  • 1 linguriţă zeamă de lămâie sau oţet alb
  • 100 ml lichior de cafea

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 180 de grade celsisus.
  2. Înmuiaţi stafidele (fără nuci), în apă călduţă pentru 15 minute. Scurgeţi-le după hidratare.
  3. Tocaţi mare nucile cu cuţitul.
  4. Umpleţi 3 sferturi de cană cu iaurt grecesc şi completaţi-o cu cafea şi cafea instant.
  5. Separaţi gălbenuşurile de albuşuri.
  6. Combinaţi amestecul de iaurt şi cafea cu gălbenuşurile, uleiul, scorţişoara, coaja de lămâie, sarea şi zahărul vanilat.
  7. Bateţi albuşurile – cu telul sau mixerul – cu puţină zeamă de lămâie sau oţet până obţineţi o spumă densă.
  8. Încorporaţi treptat zahărul şi bateţi în continuare până obţineţi o spumă tare.
  9. Încorporaţi în spumă amestecând uşor, cu telul, amestecul de iaurt-cafea-gălbenuşuri-mirodenii.
  10. Adăugaţi treptat, 3 căni de făină cernută împreună cu praful de copt şi cacaoa. Nu folosiţi mixerul, ci doar telul pentru ca amestecul să rămână pufos, nu cleios.
  11. După ce făina e încorporată, adăugaţi nucile şi stafidele scurse.
  12. Turnaţi aluatul într-o tavă de prăjitură, înaltă de minim 4 degete, unsă cu ulei şi tapetată cu făină.
  13. Coaceţi prăjitura 40 de minute la 180 de grade Celsius.
  14. Verificaţi cu o scobitoare dacă aluatul e copt în mijloc.
  15. După răcire, prăjitura se poate înţepa din loc în loc (la o distanţă de 3-4 centimetri) cu un băţ de frigăruie şi însiropa cu lichior de cafea.
  16. Dacă coaceţi prăjitura în formă de tort, o puteţi tăia după răcire şi umple cu frişcă bătută.

Timp de pregătire: 40 minute

Timp de gătire: 40 minute

Porţii: 12-16

 

 

 

print