Nu ştiu să existe pe lumea astă vreo ţară, indiferent cât de neobişnuită ar fi ea din punct de vedere cultural, care să nu aibă în patrimoniul culinar două reţete: o reţetă de supă de roşii şi una de prăjitură cu brânză. Fără supă de roşii aş putea să trăiesc – măcar o perioadă. Fără prăjitură cu brânză, în special această prăjitură cu brânză în stil american (cheesecake), mi-ar fi mult mai greu. Căci dacă American pie mă lasă rece, nu acelaşi lucru pot să-l spun despre New York cheesecake.
Reţetă: New York cheesecake
Ingrediente:
- 85 de grame unt topit
- 140 grame biscuţi digestivi
- 1 lingură de zahăr
umplutură - 900 gr brânză dulce
- 250 gr zahăr alb tos
- 3 linguri făină
- 1 fiolă esenţă de vanilie
- coajă rasă de la 1 lămâie
- 1 1/2 linguriţă suc de lămâie
- 3 ouă mari, plus un gălbenuş
- 300 ml smântâna dulce grasă
- un vârf de cuţit de sare
Preparare:
- Încingeţi cuptorul la 190 de grade C.
- Aşeazaţi hârtia de copt pe fundul unei tăvi rotunde cu marginea detaşabilă (de tort).
- Topiţi untul şi amestecaţi-l cu biscuiţii sfărâmaţi şi zahărul până când compoziţia devine omogenă.
- Cu ajutorul unei linguri întindeţi uniform blatul în forma de tort, presând bine.
- Introduceţi tava cam 10 minute în cuptor. Scoateţi blatul şi lăsaţi-l la răcit.
- Măriţi temperatura cuptorului la 240 grade C.
- Puneţi brânza dulce într-un castron şi amestecaţi timp de 2 minute cu mixerul, la viteză mică.
- Adaugaţi treptat ouăle, zahărul, apoi făina şi un vârf de cuţit de sare, amestecând în tot acest timp cu mixerul.
- Secretul acestei rețete este ca mixerul să fie dat la viteza cea mai mică.
[note]Există și variante în care albușurile sunt bătute separat și încorporate înaintea gălbenușurilor pentru a obține o cremă și mai pufoasă.[/note] - Adaugaţi vanilia, coaja şi sucul de lămâie.
- Adăugați smântâna (puțin câte puțin cu o lingură – păstrați și pentru topping) și amestecați până se omogenizează.
- Turnaţi umplutura peste blat şi introduceţi tava în cuptor 40 de minute la 110 grade
- Opriţi focul şi lăsaţi prăjitura să se răcească odată cu cuptorul timp de două ore.
- New York Cheese cake se serveşte a doua zi, după ce a stat o noapte în frigider, cu toping de caramel, ciocolată sau fructe de pădure.
[tip]Dacă vreţi că prăjitură cu brânză să aibă o compoziţie cremoasă, lăsaţi uşa de la cuptor uşor deschisă, dacă doriţi prăjitura mai uscată, lăsaţi uşa închisă.[/tip]
Timp de pregătire: 40 minute
Timp de gătire: 50 minute
Porţii: 8
[tip]Dacă vreţi că prăjitură cu brânză să aibă o compoziţie cremoasă, lăsaţi uşa de la cuptor uşor deschisă, dacă doriţi prăjitura mai uscată, lăsaţi uşa închisă. [/tip]