Din nou, carnea de porc se combină minunat cu sosurile fructate şi acide care îi scot în evidenţă calităţile. Nici această reţetă, ideală pentru un prânz, cină sau masă festivă nu face excepţie. Încercaţi această reţetă cu gust de toamnă-iarnă alături de un piure pufos de cartofi sau de o mămăligă elegant servită (răcită în hârtie de copt sub formă de salam şi tăiată rondele).
[readalso]Vezi şi reţeta de raţă cu gutui[/readalso]
Reţetă: Porc în sos de gutui
Ingrediente:
- 1 kilogram carne macră de porc
- 3 linguri de ulei
- 3 linguri de unt gras
- 200 ml de vin roşu aromat
- 200 ml supă de pui
- 2 linguri zdravene de dulceaţă (omogenă) sau jeleu de gutui
- ½ lunguriţă praf de curry
- 1 căţel de usturoi
- piper proaspăt măcinat
Preparare:
- Tăiaţi carnea în cuburi de 2 degete.
- Rumeniţi carnea la foc mediu în cele 3 linguri de ulei.
- Când carnea este rumenită acoperiţi-o cu un litru de apă (cât să fie acoperită carnea).
- Fierbeţi la foc mic până când apa s-a evaporat.
- Adăugaţi untul şi rumeniţi uşor din nou carnea.
- Stingeţi cu vinul şi lăsaţi să fiarbă la foc mic.
- Adăugaţi supa, dulceaţa şi căţelul de usturoi făcut pastă cu dosul cuţitului.
- Adăugaţi pudra de curry.
- Fierbeţi la foc mic până când sosul a scăzut aproape până la jumătate iar carnea e pătrunsă.
- Asezonaţi, după gust, cu sare (dacă mai e nevoie) şi piper proaspăt măcinat.
- În funcţie de tipul şi calitatea vinului şi de dulceaţa gemului, e posibil să fie necesar sau nu un adaos de zahăr. Sosul trebuie să fie aromat, dulce acrişor.
- Serviţi cu piure de cartofi.
Timp de pregătire: 20 minute
Timp de gătire: 1 oră şi 20 minute
Porţii: 4