Pollo alla parmigiana este o reţetă foarte populară în Statele Unite unde a fost dusă de emigranţii sicilieni dar şi în sudul Italiei, de unde provine. Numele ne duce cu gândul la oraşul Parma însă nu este o specialitate specifică oraşului din nordul Italiei. Inspirat cel mai probabil din vinetele parmigiana, pollo alla parmigiana îşi trage numele de la crusta cu parmezan. Un fel de mâncare excepţional de gustos şi totodată de proaspăt care, chiar dacă pare complicat, reprezintă o soluţie practică pentru momentele în care aveţi mulţi invitaţi.

Porţii: 4

Timp de preparare: 90 de minute

Ingrediente:

  • 1 piept de pui mare, fără piele şi os
  • 150 grame mozzarella sau caşcaval
  • 3 linguri parmezan ras
  • 4 linguri de pesmet
  • 2 linguri făină
  • 1 ou
  • 1 linguriţă salvie uscată
  • 1 linguriţă oregano uscat
  • ulei pentru prăjire

pentru sos

  • 4 linguri ulei de măsline
  • 1 ceapă
  • 4 căţei de usturoi
  • 3 linguri pastă de tomate
  • 6 roşii bine coapte
  • 10 frunze de busuioc
  • 1 lingură rasă de zahăr
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Decojiţi roşiile şi tocaţi-le.
  2. Curăţaţi ceapa şi usturoiul.
  3. Încingeţi uleiul de măsline într-o tigaie adâncă.
  4. Sotaţi ceapa şi usturoiul 1 minut.
  5. Adăugaţi pasta de tomate şi rumeniţi-o timp de un minut.
  6. Adăugaţi roşiile şi 2 căni de apă.
  7. Adăugaţi 1 lingură rasă de sare şi una de zahăr.
  8. Lăsaţi să fiarbă sosul până se leagă bine (cam 40 de minute).
  9. Asezonaţi cu sare şi piper după gust, adăugaţi frunzele de busuioc rupte sau tocate şi opriţi focul.
  10. Încingeţi cuptorul la 220 de grade Celsius (foc mare).
  11. Despărţiţi pieptul de pui în două pe linia pieptului (vezi foto).
  12. Tăiaţi fiecare bucată de pui în două, pe lungime, ca pentru şniţel.
  13. Acoperiţi bucăţile de carne cu o folie de plastic şi aplatizaţi-le uşor cu un ciocan de şniţele neted sau dosul unei tigăi grele.
  14. Într-o farfurie, amestecaţi pesmetul cu salvia şi oregano uscat, parmezan, sare şi piper.
  15. Puneţi făina cu puţină sare într-o altă farfurie.
  16. Bateţi oul într-o altă farfurie (adâncă).
  17. Treceţi bucăţile de carne prin făină şi scuturaţi-le de exces.
  18. Treceţi apoi carnea prin ou şi, ulterior, prin pesmetul aromat.
  19. Prăjiţi bucăţile de carne pe ambele părţi într-o tigaie în care ați încins 4-5 linguri de ulei.
  20. Între timp, turnaţi sosul cu roșii într-o tavă potrivit de mare pentru bucăţile de carne și nivelați. Păstraţi 4 linguri de sos.
  21. Scoateți bucăţile de carne de la prăjit și puneți-le în tavă, peste sos sos.
  22. Adăugaţi câte o lingură de sos pe fiecare bucată de carne.
  23. Presăraţi fiecare bucată de carne cu mozzarella sau caşcaval ras.
  24. Introduceţi în cuptorul preîncălzit pentru 8-10 minute, până când brânza s-a topit şi rumenit la suprafaţă.

Pollo alla parmigiana se serveşte cu sosul din tavă şi garnituri pe bază de legume, în special cartofi, sau paste.

print

6 Comentarii

  1. Este buna reteta, dar pot sa recomand niste mici modificari. La prajirea carnii de pui se poate inmuia intai in ou apoi in faina, iar pesmetul-parmezan poate fi adaugat cat puiul se prajeste in tigaie pentru a avea mai mult pesmet-parmezan peste pui. In afara de asta puteti adauga inainte de a baga la cuptor si niste mozzarella peste pui + puteti infige cu scobitori in carne cate o felie de rosie cu lamaie pentru a taia din gustul greu de grasime din mozzarella. E excelent 😉

    Pofta mare !

  2. Este reteta mea preferata, prima data am invatat s-o prepar la mam ei in italia, este ceva de vis. Dupa parerea mea cine gusta odata din acest preparat o sa-l indrageasca pe loc.

Comments are closed.