Aperitivele astea ungureşti – pogăcele cu jumări-, îngrăşate cu jumări şi însămânţate cu chimen în creştet, umplu toată iarna şi primăvara casele cu bucuria mirosului lor. Potrivite lângă o ţuică sau vin, pogăcelele foşnesc când sunt scoase din cuptor. Serios, plecaţi urechea asupra lor ca să le suprindeţi frenezia, untura din interior freamătă provocator.
Din acelaşi aluat, la propriu şi la figurat, cu aluatul de foietaj, dar îndestulate cu carnea jumărilor şi aroma năucitoare a chimenului, pogăcelele vor cuceri de fiecare dată.
[readalso] Vezi aici și rețeta de: Saleuri cu parmezan și prosciutto. [/readalso]
Reţetă: Pogăcele cu jumări
Ingrediente:
- 1 kg făină
- 400 grame jumări de porc
- 200 grame untură de porc
- 40 grame drojdie proaspătă
- 2 ouă
- 50 grame zahăr
- 650 ml lapte
- 20 grame seminţe de chimen
- sare şi piper
Preparare:
- Drojdia se dizolvă în puţin lapte, se adaugă zahărul şi puţină făină şi se lasă să crească.
- Dupa circa o oră, se adaugă restul de lapte (călduţ) şi de făină şi se lasă să dospească încă o oră.
- Jumările se dau prin maşina de tocat, apoi se amestecă bine cu untura, sarea şi piperul.
- Din cocă se întinde cu sucitorul o foaie, de circa 1 cm grosime, peste care se întinde cu un cuţit compozitia facută din jumări şi untura, se împătureşte coca şi se întinde de încă 3-4 ori, lăsând coca să se odihnească la rece după fiecare împăturire.
- Se încinge cuptorul la 180 grade (foc mediu).
- După ce aţi repetat operaţiunea de 3-4 ori, se întinde din nou foaia, se taie cu un pahar sau cu o formă de tăiat coca.
- Se unge fiecare bucată cu gălbenuş de ou, se presară chimen, se aşază în tava de copt (tapetată cu hârtie de copt, de preferință).
- Se coc la foc potrivit până încep să se rumenească.
Timp de pregătire: 20 minute + timpul de dospire
Timp de gătire: 15 minute
Porții: 40 bucăți
Calde sunt cele mai bune. Nu uitaţi să trageţi cu urechea înainte!