Am primit o primă versiune a acestei reţete de la una dintre cititoarele noastre, căreia îi mulţumim pe această cale (Mulţumim, Olesea Cojocaru!), în numele nostru şi al celor care ne citesc, şi a durat ceva vreme până ne-am urnit să o testăm. Dar am făcut-o şi putem confirma: merită! Ieftin, rapid dar mai ales foarte bun, cu ingrediente “aflate la îndemână”, ca să o cităm pe Olesea. Ce este aşadar plăcinta leneşă? Este o plăcintă cu brânză dulce (cu ouă şi stafide) – dar care se poate umple în fel şi chip – dar a cărei principală caracteristică este foaia de aluat, înlocuită aici de lavaş (lipie armenească), pita grecească sau lipie libaneză. Ea face diferenţa şi transformă această plăcintă într-un preparat rapid, gata în 30-40 de minute.
Vezi aici reţeta de Budincă de orez cu brânză şi piersici.
Reţetă: Plăcintă leneşă
Ingrediente:
- 4 lipii libaneze medii
- 800 grame brânză de dulce de vacă
- coaja de la o lămâie
- 5-6 linguri de zahăr
- 1/2 cană de stafide
- 1 lingură esenţă de vanilie (opţional)
- 1 ou
- puţin unt (sau ulei) pentru uns forma
pentru gratinat - 400 grame smântână
- 3 ouă
- 4 linguri de zahăr
Preparare:
- Încălziţi cuptorul la 180 de grade (temperatură medie).
- Înmuiaţi stafidele în apă călduţă.
- Amestecaţi brânza cu coaja de lămâie, vanilia, zahărul, stafidele (stoarse) şi oul.
- Împărţiţi umplutura în 4.
- Întindeţi umplutură pe fiecare lipie.
- Rulaţi lipiile.
- Tăiaţi, cu un cuţit foarte bine ascuţit, fiecare lipie în 3.
- Ungeţi o tavă sau un vas termorezistent cu unt.
[note]Tava trebuie să fie încăpătoare dar să nu lase prea mult loc (maxim 2 degete) între bucăţile de plăcintă.[/note] - Puneţi bucăţile de plăcintă în tavă.
- Amestecaţi smântâna cu zahărul şi cele trei ouă.
- Turnaţi peste plăcintă.
- Introduceţi la cuptor pentru 20-25 de minute.
[warning]Dacă focul este prea tare, şi lipia tinde să se usuce la suprafaţă, acoperiţi tava cu o folie de aluminiu.[/warning] - Scoateţi tava, lăsaţi să se răcorească şi serviţi.
- Se poate servi ca atare, pudrată cu zahăr, cu sosuri sau fructe de sezon.
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gătire: 25 minute
Porţii: 12