Plăcinta cu mere, cunoscută în unele oraşele transilvane – în mod eronat – ca linzer cu mere, este una dintre bucuriile simple ale vieţii: două foi subţiri şi sfărâmicioase de aluat cuprinzând între ele dulceaţa merelor parfumate cu scorţişoară. Un dulce de zi cu zi, repede şi uşor de preparat.
Porţii: 8-12
Timp de preparare: 100 de minute
Ingrediente:
aluat:
- 500 grame făină
- 250 grame unt gras (minim 80%)
- 2 gălbenuşuri
- 6 linguri de zahar
- 2 linguri zeamă de lămâie
- 1 plic praf de copt (10 grame)
- 1 plic de zahăr vanilat
- 200 ml smântână
umplutură:
- 2 kilograme mere
- 2 linguri zeamă de lămâie
- zahăr (în funcţie de gusturi şi tipul merelor)
- 1 lingură rasă scortisoara măcinată
- 1 lingură de unt
- 1 lingură griş
- 2 albuşuri de ou
zahăr pudră pentru ornat
Preparare:
- Curăţaţi merele de coajă şi îndepărtaţi-le cotorul.
- Răzuiţi merele şi stropiţi-le cu zeamă de lămâie.
- Rumeniţi merele într-o tigaie, în unt, până îşi schimbă culoarea şi se scade zeama pe care o lasă.
- Adăugaţi scorţişoara şi grişul în tigaie. Amestecaţi încă 1 minut şi luaţi merele de pe foc.
- Lăsaţi merele să se răcească. Între timp, preparaţi aluatul.
- Separați gălbenușurile de albușuri. Amestecaţi într-un vas adânc, cu mâna sau cu ajutorul mixerului, făina, untul, zahărul, zahărul vanilat, praful de copt nestins, zeama de lămâie, smântâna şi gălbenuşurile de ou (păstraţi albuşurile) şi puţină sare.
- Omogenizaţi până obţineţi un aluat relativ moale şi lipicios.
- Încingeţi cuptorul la 180 de grade (foc mediu).
- Bateţi albuşurile spumă şi încorporaţi-le uşor, folosind o lingură, în amestecul de mere răcit.
- Ungeţi o tavă de prăjituri cu unt şi pudraţi-o cu făină, sau folosiţi o hârtie de pergament (de copt).
- Împărţiţi aluatul în două părţi egale.
- Întindeţi prima foaie pe un blat pudrat cu puțină făină, rulaţi-o pe sucitor (merdenea) şi derulaţi-l în tavă. Întindeţi foaia în mod uniform pe fundul tăvii folosind degetele.
- Turnaţi toată umplutura de mere peste prima foaie și nivelați cu ajutorul unei spatule sau cu o lingură.
- Pregătiţi cea de a doua foaie de aluat şi adăugaţi-o peste mere. Întindeți-o astfel încât să acopere toată tava (inclusiv colțurile).
- Băgați tava în cuptorul preîncălzit. Coaceţi plăcinta timp de aproximativ 35 de minute la cuptor. Plăcinta trebuie să fie frumos şi uniform rumenită la suprafaţă.
- După răcire, îndepărtaţi marginile şi tăiaţi prăjitura în pătrate potrivite pentru servire.
- Decoraţi cu zahăr pudră.
Plăcinta cu mere se serveşte caldă sau rece, opţional, cu o lingură de frişcă bătută sau cu înghețată de vanilie.
[tip]Pentru această reţetă folosiţi mere zemoase, dulci acrişoare.[/tip]