Plăcinta cu brânză şi stafide, desert fără vârstă şi sezon, împrăştie arome plăcute şi bucurie indiferent de ziua săptămânii. O plăcere dulce la îndemâna fiecăruia.
Porţii: 8-12
Timp de preparare: 100 de minute
Ingrediente:
aluat:
- 500 grame făină
- 250 grame unt gras (minim 80%)
- 2 gălbenuşuri
- 6 linguri de zahar
- 2 linguri zeamă de lămâie
- 1 plic praf de copt (10 grame)
- 1 plic de zahăr vanilat
- 200 ml smântână
umplutură:
- 600 grame brânză de vaci
- 3 ouă
- 2 plicuri zahăr vanilat
- coaja de o lamâie
- 50 grame stafide
- 4 linguri griş
- 300 mililitri lapte
- 1 vârf de cuţit de sare
- zahăr după gust
zahăr pudră pentru ornat
Preparare:
- Faceţi umplutura de brânză: puneţi la fiert laptele cu zahărul vanilat, coaja de lămâie şi puţină sare.
- Când laptele începe să fiarbă adăugaţi grişul în ploaie, amestecând constant până fierbe şi se leagă bine. Luaţi de pe foc şi lăsaţi-l să se răcească.
- Treceţi brânza, bine scursă, printr-o strecurătoare fină şi amestecaţi-o cu 3-5 linguri de zahăr (după gust).
- Pasaţi cu ajutorul mixerului sau al unei linguri de lemn grişul cu brânza.
- Încorporaţi ouăle unul câte unul.
- Faceţi aluatul: Separați gălbenușurile de albușuri. Amestecaţi într-un vas adânc, cu mâna sau cu ajutorul mixerului, făina, untul, zahărul, zahărul vanilat, praful de copt nestins, zeama de lămâie, smântâna şi gălbenuşurile de ou şi puţină sare.
- Omogenizaţi până obţineţi un aluat relativ moale şi lipicios.
- Încingeţi cuptorul la 180 de grade (foc mediu).
- Ungeţi o tavă de prăjituri cu unt şi pudraţi-o cu făină, sau folosiţi o hârtie de pergament (de copt).
- Împărţiţi aluatul în două părţi egale.
- Întindeţi prima foaie pe un blat pudrat cu puțină făină, rulaţi-o pe sucitor (merdenea) şi derulaţi-l în tavă. Întindeţi foaia în mod uniform pe fundul tăvii folosind degetele.
- Turnaţi toată umplutura de brânză peste prima foaie și nivelați cu ajutorul unei spatule sau cu o lingură.
- Pregătiţi cea de a doua foaie de aluat şi adăugaţi-o peste brânză. Întindeți-o astfel încât să acopere toată tava (inclusiv colțurile).
- Băgați tava în cuptorul preîncălzit. Coaceţi plăcinta timp de aproximativ 35 de minute la cuptor. Plăcinta trebuie să fie frumos şi uniform rumenită la suprafaţă.
- După răcire, îndepărtaţi marginile şi tăiaţi prăjitura în pătrate potrivite pentru servire.
- Decoraţi cu zahăr pudră.
Plăcinta cu brânză se serveşte caldă sau rece, opţional, cu o lingură de frişcă bătută sau cu înghețată de vanilie.