Dovleacul, cu forma sa specifică şi culoarea sa intensă, este un simbol autumnal. În Statele Unite, dovleacul este asociat cu Halloween-ul şi cu plăcinta specifică toamnei. Aşadar o plăcintă de toamnă, cu o textură delicată, din dovleac aromat cu scorţişoară şi nucşoară.
Porţii: 8
Timp de preparare: 100 de minute (plus 2 ore la rece)
Ingrediente:
- 1 porţie [intlink id=”6773″ type=”post”]aluat de tartă[/intlink]
- 1 kilogram dovleac plăcintar, curăţat şi tăiat cubuleţe
- 400 mililitri smântână dulce
- 1 linguriţă amidon
- 200 grame zahăr brun
- 1/2 linguriţă sare
- 3 ouă
- 1 gălbenuş de ou
- 1 linguriţă scortisoara măcinată
- 1/4 linguriţă nucsoara măcinată
- 1/4 linguriţă ienibahar măcinat
- coaja de la o lămâie
- 1 kilogram boabe fasole (pentru coacerea aluatului)
Preparare:
- Preparaţi aluatul de tartă conform [intlink id=”6773″ type=”post”]reţetei[/intlink].
- Scoateţi aluatul de la rece şi întindeţi-l într-o foaie subţire şi rotundă. Introduceţi aluatul din nou la rece.
- Încingeţi cuptorul la 200 de grade.
- Tăiaţi dovleacul – curăţat de coajă – cuburi.
- Puneţi dovleacul într-o tavă, acoperiţi tava cu o folie de aluminiu şi introduceţi-o la cuptor pentru 20 de minute.
- Până se coace dovleacul, scoateţi foaia de tartă şi întindeţi-o într-o formă rotundă (de tartă, cu margini zimţate sau [intlink id=”6552″ type=”post”]de tort[/intlink] cu margine detaşabilă).
- Întindeţi aluatul uniform în tavă (inclusiv pe margini) cu ajutorul degetelor.
- Cu ajutorul unei furculiţe înţepaţi aluatul din loc în loc (inclusiv pe margini), acoperiţi-l cu hârtie de pergament şi turnaţi boabele de fasole peste. Boabele de fasole au rolul de a ţine aluatul presat uniform în timpul coacerii.
- După ce dovleacul s-a copt (20 de minute), scoateţi-l de la cuptor şi puneţi în locul lui, la copt, aluatul de tartă.
- Coaceţi aluatul pentru 20 de minute.
- Până se coace aluatul de tartă, pasaţi dovleacul (răcorit în prealabil).
- Scoateţi aluatul de tartă din cuptor, îndepărtaţi hârtia de pergament (cu tot cu boabele de fasole) şi lăsaţi-o să se răcească.
- Scădeţi temperatura cuptorului la 165 de grade.
- Într-un bol adânc amestecaţi zahărul cu sarea, scorţişoara, nucşoara, ienibaharul, amidonul şi coaja de lămâie.
- Adăugaţi peste ingredientele uscate, ouăle băutute împreună cu gălbenuşul. Amestecaţi totul bine.
- Adăugaţi piureul de dovleac şi amestecaţi bine.
- Încorporaţi smântâna dulce în amestec. Umplutura va fi destul de fluidă. Nu vă speriaţi, aşa trebuie să fie.
- Turnaţi umplutura peste aluatul de tartă şi introduceţi tarta la cuptor pentru 35-40 de minute.
- După ce plăcinta s-a copt (verificaţi cu o scobitoare mijlocul acesteia), scoateţi tava, lăsaţi plăcinta să se răcească şi introduceţi-o la frigider pentru minim 2 ore.
Plăcinta de dovleac se serveşte rece, cu o lingură de frişcă bătută.
[tip]Pentru a obţine o culoare frumoasă folosiţi un dovleac copt, cu o culoare intensă, portocalie.[/tip]