Pizza rustică are cam toate ingredientele fericirii culinare. Blat de pâine coaptă, carne şi legume, un strop de ulei de măsline, cât iei cu degetele oregano şi o crustă de brânză. Mâncare rapidă, de luat la mână, pizza a făcut carieră în New York – şi în restul SUA ulterior – mai mult decât în Italia, de unde s-a răspândit prin impulsuri cinematografice în toată lumea. Secretul unei pizza de calitate este coca simplă – nu vă jucaţi cu ouă sau lapte în preajma ei; ingrediente puţine – să permită aluatului să se coacă – deştept distribuite, şi un foc iute care să repartizeze căldura uniform. Sigur că un cuptor cu lemne e ideal, dar se pot obţine rezultate spectaculoase şi în cuptorul aragazului.
Nu credem că există o reţetă bătută în cuie pentru pizza rustică, doar că de pe ea nu ar trebui să lipsească un fel de carne afumată, fie ea o şunculiţă sau un cârnăcior.
Vezi aici rețeta de Pizza cu somon afumat.
Reţetă: Pizza rustică (ţărănească)
Ingrediente:
- 180 grame blat de pizza
- 180 grame mozzarella
- 120 grame şunculiţă ţărănească sau muşchi afumat
- un ardei gras sau kapia (de preferinţă roşu)
- o legătură ceapă verde tânără
- 2-3 linguri sos de roşii pentru pizza
- zece măsline negre
- 1/2 liguriţă oregano uscat
- piper proaspăt măcinat
Preparare:
- Întindeţi aluatul într-o foaie subţire, pe o suprafaţă de lucru pudrată cu făină. Important este să fie bine întins, subţire, dar nu rupt.
[tip]Dacă aveţi experienţă, mai ales dacă vă doriţi un blat pufos, prelucraţi aluatule exclusiv cu mâna. Vezi detalii aici.[/tip] - Rulaţi cu grijă aluatul pe făcăleţul sau ustensila cu care l-aţi întins şi repetaţi operaţiunea în sens opus (derulaţi-l) în tava de copt. Puteţi folosi o tavă rotundă sau pătrată,chiar şi tava cuptorului sau o tavă întoarsă cu faţa în jos. Nu vă stresaţi prea tare. O pizza adevărată nu e un cerc matematic.
[tip]Când întindeţi blatul, trageţi-l mai mult spre margine – nu uitaţi că se va strânge la coacere -pentru a forma o uşoară bordură de jur împrejur. Pentru un aspect rustic, presăraţi în tavă, înainte de a întinde blatul, câteva fire de mălai care se vor rumeni la cuptor.[/tip] - Peste aluatul întins în tavă întindeţi aproximativ 2-3 lunguri sos pizza. Prea puţin sos va lipi ingredientele de aluat, prea mult va împiedica buna coacere a aluatului.
- Distribuiţi feliile de şunculiţă afumată pe întreaga suprafaţă a blatului. Nu lipiţi feliile între ele deoarece aveţi nevoie de spaţiu pentru rondelele de ardei.
- Adăugaţi mozzarella rasă sau tăiată cubuleţe (dacă este proaspătă) printre ingrediente, rondelele de ardei, măslinele întregi, şi ceapa curăţată şi tăiată eventual pe lungime dacă este prea groasă.
[note]Multe pizzerii pune mozzarella sub restul ingredientelor pentru a le scoate în evidenţă. Din nefericire, mozzarella topită va duce la aluencare ingredientelor atunci când serviţi pizza.[/note] - Presăraţi cu oregano uscat şi piper proaspăt măcinat.
- Introduceţi pizza la cuptor timp de 10-12 minute la temperatură mare (220 grade).
- Stropiţi cu ulei de măsline cât este încă fierbinte.
Timp de pregătire: 10 minute (dacă aluatul este dospit)
Timp de gătire: 10 minute
Porţii: 1-2
___________________________________