Primăvara e plină de bucurii și de verdețuri: leurdă, ștevie, lăptuci, spanac, lobodă, urzici și multe altele. Pe lângă preparatele clasice din aceste bunătăți verzi, se pot găti și combinații savuroase, ca acest piure cu ștevie.
Porții: 4
Timp de preparare: 35 de minute
Ingrediente:
- 1 kg cartofi
- 300 g ștevie
- 4 căței de usturoi sau 1 legătură de usturoi verde
- 50 g unt
- 400 ml de iaurt
- cozile de la 1 legătură de ceapă verde
- 1 lingură de pătrunjel verde
- 1 vârf de cuțit de nucsoara
- sare și piper
Preparare:
- Se curăță cartofii, se spală și se taie în bucăți mari. Se curăță usturoiul și se toacă mărunt. Se spală ștevia sub jet de apă și se toacă mare din cuțit.
- Se pun cartofii tăiați la fiert, în apă cu puțină sare, cam 20 de minute.
- Într-o cratiță adâncă, de preferat din fontă, se topește untul.
- Adăugați usturoiul tocat mărunt și sotați-l 2 minute.
- Adăugați ștevia. Sotați-o până se înmoaie bine.
- Adăugați cartofii scurși de zeama în care au fiert.
- Potriviți de sare și piper.
- Adăugați nucșoara.
- Adăugați iaurtul.
- Amestecați folosind o lingură de lemn, zdrobind cartofii.
- Adăugați cozile de ceapă verde și pătrunjelul (tocate mare).
Această garnitură se servește caldă și merge de minune alături de fripturi: vită la grătar, cotlet de porc sau de miel, etc.
_____________________________________________