Piftia de porc, numită regional răcituri sau aituri (de la usturoi), este dintre cele mai iubite aperitive de Crăciun şi Revelion. Un adevărat cadou pentru musafiri, o adevărată piftie de porc este simplu de realizat, dar necesită timp şi răbdare pentru a obţine rezultate de calitate.
Reţetă: Piftie de porc
Ingrediente:
- 1 ciolan de porc proaspăt, cu tot cu şorici
- 6 picioare de porc (partea de la ultima articulaţie în jos)
- 2 cepe mari
- 3 morcovi
- 3 foi de dafin
- 1 căpăţână de usturoi
- piper boabe
- sare
Preparare:
- Pârliţi bine partea cu şorici a picioarelor şi ciolanului.
- Puneţi carnea la fiert într-o oală cu aproximativ 8 litri de apă rece.
- Fierbeţi la foc mic, spumind des, pentru a păstra supa clară, timp de aproximativ 2-2,5 ore, până când carnea se desprinde de pe os.
- Lăsaţi la rece până a doua zi.
[tip]Puteţi face piftia şi într-o singură zi, cu condiţia să o degresaţi în timpul fierberii. În unele gospodării grăsimea de la suprafaţă se înlătură doar înaintea servirii.[/tip] - Luaţi untura de la suprafaţă cu o lingură.
- Puneţi din nou la fiert la foc mic.
- Adăugaţi ceapa spălată dar cu tot cu coajă – să dea o culoare plăcută aspicului – morcovii curăţaţi, foile de dafin şi boabele de piper şi mai fierbeţi aproximativ 45 de minute.
- Curăţaţi şi pisaţi usturoiul şi adăugaţi-l în supă.
- Scoateţi carnea cu o spumieră şi lăsaţi-o la răcit.
- Strecuraţi supa şi săraţi-o uşor.
- Desfaceţi carnea şi aranjaţi-o în vase mici pentru porţii individuale sau în unele mari.
- Turnaţi aspicul peste.
- Păstraţi la rece până în momentul servirii.
- Piftia se serveşte rece, direct din vasul în care a fost montată sau răsturnată, presărată cu boia de ardei, sare şi piper. E ideală alături de hrean cu smântână şi oţet.
Timp de pregătire: 30 minute
Timp de gătire: 3 ore și 30 minute
Porții: 8-10