Amintirea pieptul de raţă afumat cu frunze de ceai m-a urmărit mult timp după ce l-am mâncat, acum mai bine de un deceniu într-un restaurant din Hong Kong. Carnea dulce a pieptului de raţă, marinată într-un sos dulce-acrişor şi afumată cu frunze de ceai şi mirodenii, care îi dădeau un gust parfumat şi uşor amărui, e o experienţă unică pentru care a meritat să aştept – chiar şi într-un restaurant din ghidul Michelin, cum era acesta, se dau numere de aşteptare, cum credeam că există doar în Seinfeld, de dragul comediei:) Dar să revenim la raţele noastre. Pentru afumara pieptului de raţă avem nevoie de un wok a cărui formă concavă şi un capac care ne va ajuta să afumăm cu fum cald. În plus mai avem nevoie de un grătar mai mic decât partea superioară a wok-ului, pentru a permite capacului să acopere carnea şi să menţină fumul în interior. Dacă nu aveţi grătarul respectiv (poate să fie de la un cuptor cu microunde) puteţi folosi 4-5 beţe de bambus pentru grătar, dispuse în pararel, pentru a forma un grătar. Să purcedem!
Reţetă: Piept de raţă afumat cu frunze de ceai
Ingrediente:
- 4 bucăţi piept de raţă cu tot cu piele
- 5 linguri vin de oţet (sau vin alb aromat)
- 2 linguri de miere
- 3 linguri sos de soia light
- 3 linguri ulei
- 1 linguriţă rasă de sare
- 2 căţei de usturoi
- 1/2 linguriţă fulgi de ardei iuţi (opţional)
- 1 bucată de ghimbir
- piper negru măcinat
- coaja rasă de la o mandarină
- 1/2 ceaşcă de orez
- 1/2 ceaşcă frunze de ceia negru (nu din plic, deoarece e prea tocat şi se va arde)
- 1/2 ceaşcă de zahăr brun
- 1 bucată anason stelat (opţional)
- 1 lingură coajă de portocală uscată (opţional)
Preparare:
- Ştergeţi cu un prosop piepţii de raţă.
- Pisaţi usturoiul şi tocaţi ghimbirul.
- Faceţi o marinată din vin, miere, ulei, sosul de soia, usturoi, ghimbir, fulgii de ardei iute şi puţin piper negru măcinat.
- Puneţi pieptul de raţă şi marinata într-o pungă, amestecaţi bine pentru ca marinata să acopere carnea şi introduceţi la rece pentru minim 4 ore.
- Pentru afumat pregătiţi wok-ul după cum urmează. Tapetaţi fundul wok-ului cu folie de aluminiu.
- Amestecaţi orezul (uscat, negătit), cu frunzele de ceai, zahărul brun, anasonul stelat şi coaja de portocală.
- Puneţi wok-ul pe foc. Dacă sunteţi posesorul unei hote telescopice acum e timpul să o extindeţi la dimensiunea maximă, la o porniţi la cea mai mare viteză şi, eventual, să deschideţi şi un geam.
- Când frunzele de ceai şi orezul încep să pocnească (ca un popcorn timid), reduceţi focul la jumătate.
- Puneţi grătarul de care vă ziceam mai sus – sau beţele de frigărui în paralel, după caz, astfel încât să formaţi un grătar care să susţină cele 4 bucăţi de carne.
- Puneţi carnea şi acoperiţi.
- Lăsaţi pieptul de raţă la afumat-gătit pentru 20 de minute (30 dacă e foarte mare).
- Scoateţi pieptul de raţă şi opriţi focul.
- Pentru “a da faţă” preparatului final, încingeţi 2 linguri de ulei într-o tigaie şi rumeniţi 2 minute pieptul de raţă cu partea cu piele în jos pentru a da o textură crocantă.
- Adăugaţi restul de marinată în tigaie pentru a-l încălzi.
- Tăiaţi pieptul de raţă felii şi serviţi-l pe orez cu ciuperci (gătit simplu, cu usturoi, ghimbir) şi/sau legume la abur, stropit cu sosul din tigaie.
Timp de pregătire: 20 minute
Timp de gătire: 30 minute
Porţii: 4