Sub această denumire, de peşte în sos chinezesc, extrem de generală, sau sub cea poetică de vaporul plutitor al bunicii, înoată prin restaurantele chinezeşti din România un peştişor dulce-acrişor-aromat, plecat din sudul Chinei şi ajuns până şi la noi. Şi, fiindcă tot a fost dezlegat peştele, vă prezint această reţetă de succes de peşte dezlegat în sos chinezesc 🙂
Porţii: 4
Timp preparare: 45 minute
Ingrediente:
- 4 peşti întregi a câte 250-300 grame fiecare (crap, caras, doradă sau biban de mare)
- 2 morcovi
- 2 ardei graşi
- 2 cepe
- 3 căţei de usturoi
- 1 rădăcină de ghimbir de 2-3 centimetri
- 2 linguriţe praf de curry
- 4 linguri sos soia
- 6 linguri pastă de roşii
- 1 lingură de zahăr
- 2 linguri oţet (de preferinţă din vin)
- 1 linguriţă cu vârf amidon
- 1 linguriţă ulei de susan
- 200 grame făină
- sare şi piper
- ulei pentru prăjit
Preparare:
1.Pentru această reţetă se folosesc peşti întregi, cu tot cu cap, curăţaţi de solzi şi intestine şi crestaţi uşor pe lateral pentru a se pătrunde în profunzime. Din acest motiv ar trebui să alegeţi câte un peşte pentru fiecare porţie. Peştii se spală şi se şterg cu un şervet de hârtie după care se trec prin făină amestecată cu sare şi piper, pe interior şi exterior.
2. Curăţaţi şi tăiaţi legumele. Ardeii se taie în romburi. Morcovii se taie fâşii groase de o jumătate ce centimetru, pe diagonală. Ceapa se taie peştişori. Usturoiul se pisează. Ghimbirul se taie fâşii subţiri (dacă vă deranjează aroma sa puternică puteţi să-l tocaţi mărunt)
3. Se face un sos din pasta de roşii, zahăr, oţet, amidon, ulei de susan, sosul de soia şi o cană de apă rece. În funcţie de tipul oţetului şi al pastei de tomate potriviţi sosul cu zahărul şi soia în aşa fel încât să aibă un gust plăcut, dulce acrişor.
4.Peştii scuturaţi de excesul de făină se prăjesc în baie de ulei până când au tendinţa de se ridică la suprafaţă, sunt rumeniţi şi uşor crocanţi. Se scot şi se pun să se scurgă pe un şervet de hârtie. Strecuraţi uleiul în care aţi prăjit peştele, o parte din el se va folosi la prăjit legume.
5.În aceeaşi tigaie (wok de preferinţă) încingeţi 4-5 linguri de ulei şi căliţi la foc iute feliile de morcov. Adăugaţi ceapa şi ardeiul. Amestecaţi energic. Adăugaţi ghimbirul şi usturoiul.
6.Când legumele prind a se înmuia adăugaţi praful de ghimbir iar, după ce acesta s-a amestecat cu restul ingredientelor, stingeţi totul cu sosul realizat conform indicaţiilor de mai sus. Lăsaţi sosul pe foc iute ca să dea câteva clocote până se leagă şi are o consistenţă potrivită. Dacă e prea gros se diluează cu apă. Potriviţi de sare şi piper.
7. Peştii se aşează pe o tavă de servire şi se toarnă sosul clocotit peste ei. Sosul trebuie să-i acopere cât mai bine peste tot pentru a-i înmuia.
Se servesc fierbinţi, alături de orez.
[warning]Atenţie să nu fierbeţi prea mult legumele în sos. Legumele trebuie să rămână uşor crocante şi să îşi păstreze culoarea.[/warning]
[tip]Dacă nu aveţi peşte întreg puteţi să folosiţi şi un file de peşte. Pentru această reţetă nu sunt recomandaţi peştii din familia tonului sau somonului.[/tip]
[…] Peşte în sos chinezesc […]
Si curry unde este in reteta? Probabil ca la punctul 6?
Multumesc.
Comments are closed.