Specialiatate populară în partea de nord a continetului african, peştele cu năut este întâlnit din Maroc până în Etiopia. Amestec aromat picant, această tocăniţă densă are un gust proaspăt, surprinzător. Există multe versiuni al acestui tip de reţetă, majoritatea îngroşate cu cartofi sau cuşcuş.
Porţii: 2-3
Timp de preparare: 45 de minute
Ingrediente:
- 400 grame file peşte alb (halibut, cod, etc)
- 2 căni năut fiert
- 1 cană roşii tocate
- 2 linguri cuşcuş
- 1 ceapă medie
- 3 căţei de usturoi
- 1 lingură rasă boia de ardei dulce
- 1 linguriţă rasă boia de ardei iute
- 1 linguriţă praf curry
- 1 linguriţă chimion măcinat
- 1/2 linguriţă coriandru măcinat
- 3 linguri ulei de măsline
- 3 linguri zeamă de lămâie
- 1 linguriţă de zahăr
- coaja de la o lămâie (preferabil murată în sare)
- sare
- piper
Preparare:
- Curăţaţi şi tocaţi ceapa şi usturoiul.
- Curăţaţi cu un peeler sau cuţit cu lama subţire lămâia pentru a obţine coaja (doar partea galbenă).
- Tăiaţi peştele în bucăţi potrivite.
- Încingeţi uleiul într-o cratiţă adâncă sau vas tajine.
- Adăugaţi şi sotaţi ceapa şi usturoiul 1-2 minute.
- Adăugaţi şi rumeniţi condimentele (boiaua dulce şi iute, chimionul, praful de curry, coriandrul) şi coaja de lămâie.
- Adăugaţi năutul, roşiile, zeama de lămâie, zahărul, cuşcuşul şi 1/2 cană de apă.
- Fierbeţi până se formează un sos gros. Asezonaţi cu sare şi piper.
- Adăugaţi bucăţile de peşte, acoperiţi şi mai fierbeţi 5 minute.
Peştele cu năut se serveşte fierbinte sau la temperatura camerei, decorat cu frunze de coriandru proaspăt tocate.