Acest peseudo-pateu lacto-vegetarian este mai degrabă o cremă crudă (negătită) tartinabilă. Bogată în grăsimi de bună calitate provenite din avocado şi iaurtul grecesc, este ideală ca bază pentru tartine decorate cu orice vă place: fâşii de ardei iute, roşii, caviar, felii de ouă fierte, ierburi, şuncă, etc. Importante pentru reuşita aceste reţete sunt ingredientele. Avocado – bine copt dar nu “trecut”, la presare trebuie să fie moale şi cremos, dacă este prea verde, lăsaţi-l la copt împachetat în hârtie de ziar câteva zile; Iaurtul – “grecesc”, cât mai gras (minim 7%), eventual iaurtul Cedra de la Napolact (cu lapte de bivoliţă); Uleiul – extravirgin, de măsline.
[readalso] Vezi aici şi reţeta de: Sandviş cu somon afumat şi avocado [/readalso]
Reţetă: Pate de avocado cu iaurt
Ingrediente:
- 2 avocado
- 4 linguri zdravene de iaurt grecesc gras
- 6 linguri ulei de măsline extravergine
- zeama de la o lămâie
- 1 căţel mic de usturoi (oţional)
- sare
- piper proaspăt măcinat
Preparare:
- Scoateţi sâmburele din avocado şi extrageţi miezul.
- Într-un robot de bucătărie (sau cu ajutorul unei furculiţe), pisaţi miezul de avocado împreună cu uleiul de măsline.
- Încorporaţi iaurtul.
- Asezonaţi cu sare şi piper proaspăt măcinat.
- Adăugaţi zeama de lămâie după gust.
- În funcţie de tartinele pe care doriţi să le realizaţi, adăugaţi usturoiul făcut pastă.
- Se serveşte pe felii de pâine proaspătă sau prăjită.
Timp de preparare: 10 minute
Porţii: 6