Păstrăvul are o dulceaţă incofundabilă, o carne fină dar săracă în calorii, ideală pentru regimurile hipocalorice cărora le poate da gust. Servit cu o mămăligă moale şi o salsa din roşii cu usturoi – o saramură crudă şi proaspătă şi totodată un mujdei în variantă light – acest păstrăv la grătar se transformă într-un adevărat răsfăţ.
Vezi aici și rețeta de Păstrăv cu ratatouille de ciuperci.
Reţetă: Păstrăv la grătar cu salsa de roșii și usturoi
Ingrediente:
- 2 păstrăvi
- 220 grame mălai
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 lămâie
- 4 roşii
- 1 ardei gras
- 6-7 căţei de usturoi
- 2 linguri de pătrunjel tocat
- 2-3 linguri de ulei pentru mămăligă şi uns grătarul
- sare
- piper
Preparare:
- Evisceraţi păstrăvii (scoateţi-le intestinele). Curăţaţi-i de solzi. Cu un cuţit ascuţit faceţi câte 4-5 incizii diagonale pe fiecare parte a peştelui (îl vor ajuta să se pătrundă).
- Săraţi şi piperaţi peştii şi lăsaţi-i să se odihnească.
- Spălaţi roşiile şi îndepărtaţi-le partea neagră, scoateţi cotorul ardeiului cu tot cu seminţe, curăţaţi căţeii de usturoi. Extrageţi sucul din jumătate de lămâie. Cealaltă bucată de lămâie tăiaţi-o în două pe lungime şi, după, feliaţi ambele bucăţi pentru a obţine jumătăţi de felie de lămâie.
- Tăiaţi roşiile şi ardeiul în cubuleţe egale (cu latura aproximativă de o jumătate de centimetru). Tăiaţi usturoiul fin. Tocaţi pătrunjelul.
- Preparați salsa – Amestecaţi legumele într-un castron. Adăugaţi pătrunjelul tocat, sare, zeama de lămâie şi uleiul de măsline. Amestecaţi bine şi introduceţi vasul la rece până la servire.
- Încingeţi grătarul.
- Până se încinge, puneţi 500 de ml de apă la fiert cu puţină sare şi 1 lingură de ulei pentru mămăligă.
- Ungeţi grătarul cu ulei şi puneţi peştii pe el.
- După ce apa de mămăligă fierbe, adăugaţi mălaiul în ploaie amestecând constant timp de 3-4 minute. După ce mămăliga s-a îngroşat, opriţi focul dar lăsaţi-o la cald.
- Rumeniţi peştii pe ambele părţi şi scoateţi-i cu grijă pentru a nu-i rupe.
- Decoraţi peştii introducând câte o jumătate de felie de lămâie în inciziile făcute pe peşte (vezi galeria foto). Serviţi păstrăvii pe pat de mămăligă cu salsa de roşii cu usturoi peste.
Timp de pregătire: 15 minute
Timp de gătire: 30 minute
Porții: 2
[tip]Această reţete se poate realiza şi cu alte tipuri de peşte slab – cod, biban etc. .[/tip]
[warning]Asiguraţi-vă că grătarul este bine uns şi întoarceţi peştii cu grijă pentru a nu le rupe pielea.[/warning]