Ceva Bun

Pastramă jamaicană de pui

Pastramă jamaicană de pui… Sau mai bine saramură? Sau pui marinat în stil jamaican? Greu de tradus numele aceastei specialităţi caraibiene din carne de pui, marinat bine în mirodenii, aromat, sărat şi picant, şi mai apoi fript până se înnegreşte de plăcere deasupra jarului, cunoscută local sub numele de jerk chicken. Nici măcar originea lui nu e foarte clară, dacă implică vechii colonişti britanici ai Jamaicăi sau şi mai vechii colonişti spanioli. Cert e că oriunde există în lume comunităţi de jamaicani se mănâncă jerk chicken şi se ascultă muzică reggae.

În mod tradiţional pastrama jamaicană de pui e o specialitate foarte picantă, pentru care se folosesc ardeii din soiul Scotch bonnet. Aceştia se pot înlocui, după gust, cu soiuri locale, în funcţie de rezistenţa la picanterii a fiecăruia. Carnea se poate găti la grătar – în Jamaica se găteşte acoperit, pentru a “câştiga” aromă de fum, în grătare improvizate din butoaie – în cuptor sau în slow cooker, urmând indicaţiile de mai jos.

Cele mai bune rezultate se obţin prin marinarea îndelungă a cărnii, ideal 12-14 ore, cu carnea întoarsă de câteva ori pentru a ne asigura că toate bucăţile de carne au un contact egal cu marinata.

Reţetă: Pastramă jamaicană de pui

Ingrediente:

  • 6 pulpe de pui, (tăiate în două, la articulaţie, pentru a rezulta 6 ciocănele şi 6 părţi superioare)
  • 1 legătură de ceapă verde
  • 2 centrimetri de ghimbir
  • 5 căţei de usturoi
  • 3 ardei iuţi Scotch bonnet, fără seminţe, sau alternativa locală
  • 1 portocală
  • 2 linguri de sos de soia
  • 4 linguri de ulei
  • 3 linguri de zahăr brun
  • 1 linguriţă rasă de enibahar
  • 1/2 linguriţă de nucşoară
  • 1/2 scorţişoară
  • 1 linguriţă cimbru
  • 4 cuişoare
  • 1 linguriţă de sare
  • un praf de piper

Preparare:

  1. Curăţaţi pulpele şi tăiaţi-le în două.
  2. Răzuiţi coaja de portocală şi extrageţi sucul. Evident, portocala trebuie să fie obţinută dintr-o sursă de încredere pentru a nu fi cerată sau tratată în alt fel.
  3. Curăţaţi ceapa, usturoiul, ghimbirul şi ardeii.
  4. Amestecaţi într-un blender sau mixer ceapa, usturoiul, ghimbirul, ardeii, coaja de portocală şi sucul cu restul condimentelor până obţineţi o pastă.
  5. Gustaţi pasta, trebuie să fie uşor sărată, picantă şi foarte aromată.
  6. Ungeţi toatele bucăţile de carne cu marinata obţinută.
  7. Introduceţi carnea într-un vas sau pungă de marinat şi lăsaţi-o la rece pentru minim 2-4 ore . Cele mai bune rezultate se obţin după o noapte în frigider.
  8. Cu o oră înainte de gătire, scoateţi carnea din frigider pentru a se aclimatiza.
  9. Încingeţi grătarul. Cărbunii sunt gata când sunt albi la suprafaţă şi nu mai scot fum.
  10. Frigeţi bucăţile de pui pe grătarul încins pe toate părţile. Deşi carnea va avea o culoare închisă datorită condimentelor, aveţi grijă să nu o ardeţi.
  11. Pentru a găti carnea la cuptor, încingeţi-l în prealabil la 175 de grade.
  12. Introduceţi carnea în cuptor pentru 20 de minute. După 20 de minute scoateţi tava, întoarceţi carnea şi introduceţi din nou tava pentru alte 20-25 de minute la cuptor.
  13. Pentru a găti carnea în slow cooker prăjiţi înainte carnea în tigaie pe amblele părţi pentru a o rumeni după care urmaţi indicaţiile producătorului pentru cantitatea de carne utilizată.
  14. Pastrama jamaicană de pui se serveşte de regulă cu orez fiert cu cocos şi/sau salată.

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de gătire: 50 minute

Porţii: 6

print