O reţetă excelentă, simplă şi gustoasă, din zona în care mâncarea şi, în special pastele, sunt iubite cu sinceritate: Napoli. Un sos onest, dulce acrişor cu accente astringente, între paste proaspete, gata să îl cuprindă.
Porţii: 2
Timp de preparare: 30 de minute
Ingrediente:
- 30o grame paste proaspete, lungi (tagliatelle, fettuccine) sau 200 grame uscate (linguini, spaghetti etc.)
- 200 grame ton din conservă (bucăţi)
- 1 ceapă mică
- 3 căţei de usturoi
- 1 mână bună de măsline negre
- 500 ml roşii în bulion
- 3 linguri zeamă de lămâie
- 1 linguriţă zahăr
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 linguri parmezan ras
- pătrunjel proaspăt
- sare
- piper
Preparare:
- Curăţaţi ceapa şi usturoiul.
- Tocaţi ceapa şi usturoiul.
- Încingeţi uleiul într-o tigaie adâncă sau cratiţă.
- Sotaţi ceapa şi usturoiul.
- Adăugaţi roşiile tocate cu tot cu bulion.
- Adăugaţi măslinele, zahărul şi zeama de lămâie şi lăsaţi să fiarbă sosul 10-12 minute.
- Fierbeţi pastele conform instrucţiunilor de pe ambalaj (în medie cam 10 minute).
[note] Dacă folosiți paste uscate (spaghetti, de exemplu), fierbeți-le al dente. [/note] - Asezonaţi sosul cu sare şi piper.
- Adăugaţi tonul scurs.
- Amestecaţi pastele cu sosul şi verdeaţa tocată.
- Aranjaţi pastele în farfurii.
- Presăraţi cu parmezan proaspăt ras.
Pastele cu ton şi măsline se servesc imediat, fierbinţi sau la temperatura camerei.
[tip]Opţional, puteţi adăuga un ardei iute tocat împreună cu ceapa şi usturoiul.[/tip]