Somonul nu este un peşte specific Italiei şi, evident, nici pastele cu somon afumat nu fac parte din tradiţia culinară a peninsulei. Însă, indiferent de originea lor, pastele cu somon afumat rămân un fel gustos şi rafinat.
Secretul acestor paste este să nu gătiţi deloc peştele, pentru a-şi etala complet gustul intens şi aroma unică.
Porţii: 4
Timp de preparare: 30 de minute
Ingrediente:
- 500 de grame de paste (tagliatelle, penne sau fusilli)
- 250 de grame de somon afumat
- 1 lingură de unt
- 1 ceapă mică
- 200 de ml smântână dulce
- 1 gălbenuş de ou
- 100 ml vin alb sec
- 1 legăturică de pătrunjel
- 80 de grame parmezan ras
- sare
- piper
Prepararare:
- Puneţi la fiert pastele în apă cu sare conform instrucţiunilor de pe pachet, pentru a obţine paste fierte al dente.
- Curăţaţi şi tocaţi ceapa mărunt. Spălaţi şi tocaţi pătrunjelul mare. Răzuiţi parmezanul fâşii. Rupeţi sau tăiaţi peştele în bucăţi potrivite.
- Topiţi untul într-o tigaie.
- Sotaţi ceapa până devine sticloasă.
- Adăugaţi smântâna dulce amestecată cu gălbenuşul de ou, vinul şi puţină sare.
- Fierbeţi până se înmoaie ceapa şi se leagă sosul.
- Amestecaţi pastele cu sosul şi cu peştele.
- Adăugaţi pătrunjelul.
- Decoraţi cu fâşii de parmezan.
Serviţi pastele, imediat, cu puţin piper proaspăt măcinat.
[tip]Pentru şi mai mult rafinament, înlocuiţi vinul cu vermut alb sec (Martini sau altă marcă) şi serviţi pastele cu o linguriţă de icre negre sau roşii.[/tip]