Ceva Bun

Paste bolognese de post

Una dintre cele mai iubite reţete de paste, cea cu sos bolognese, are şi o versiune de post care poate deveni cel puţin la fel de iubită ca cea realizată cu carne. Versiunea de post respectă în linii mari reţeta originală însă înlocuieşte carnea tocată cu linte care, dincolo de faptul că are un gust şi o textură minunate, adaugă o importantă sursă de fier pastelor dumneavoastră fiind indicată în special persoanelor anemice.

[readalso]Vezi şi reţeta de paste cu usturoi şi ardei iute.[/readalso]

 

Reţetă: Paste bolognese de post

 

Ingrediente:

  • 200-250 de grame de paste lungi (tagiatelle, spaghetti etc.)
  • 1 ceapă mică
  • 3 căţei de usturoi
  • 1 morcov
  • 1 tulpină de ţelină (apio)
  • 300 grame de linte fiartă, scursă
  • 1 conservă de roşii în bulion
  • 1 ligură paste de tomate
  • 1 linguriţă rasă de oregano uscat
  • câteva frunze de busuioc proaspăt
  • 3-4 linguri de ulei de măsline
  • 1 lingură de zahăr
  • piper proaspăt măcinat
  • sare
  • drojdie de bere uscată (vezi explicaţiile mai jos)

Preparare:

  1. Fierbeţi pastele al dente, scurgeţi-le şi păstraţi-le la îndemână.
  2. Curăţaţi ceapa, morcovul şi usturoiul.
  3. Tocaţi ceapa, pisaţi usturoiul şi treceţi morcovul prin răzătoare. Dacă aveţi robot de bucătărie, puteţi toca ceapa şi morcovul împreună.
  4. Zdrobiţi roşiile din conservă.
  5. Într-o crăticioară sau tigaie încingeţi uleiul.
  6. Sotaţi la foc iute ceapa şi morcovul.
  7. Când morcovul începe să-şi schimbe culoarea, adăugaţi usturoiul şi mai lăsaţi câteva zeci de secunde.
  8. Stingeţi cu roşiile în bulion (atât roşiile cât şi sucul lor).
  9. Adăugaţi jumătate de cană de apă şi lăsaţi să fiarbă la foc mic până când legumele se înmoaie.
  10. Adăugaţi pasta de tomate, lintea scursă, sare după gust, puţin zahăr pentru a echilibra aciditatea, oregano uscat şi busuiocul tocat.
  11. Lăsaţi să mai fiarbă aproximativ 5 minute. Dacă sosul e prea subţire, puteţi audăuga 1 linguriţă rasă de amidon dizolvat în apă. Dacă e prea gros, adăugaţi puţină apă.
  12. Adăugaţi pastele peste sos şi amestecaţi uşor, pe foc, pentru ca sosul să adere la paste.
  13. Serviţi pastele calde, presărate opţional cu drojdie uscată de bere.

 

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 30 minute

Porţii: 2

[note]Drojdia uscată de bere, a nu se confunda cu drojdia de panificaţie uscată, este un produs natural special pregătit pentru a intensifica gustul mâncărurilor cărora le adaugă o notă care aduce aminte de brânză.[/note]

print