Păstăile de fasole, denumite regional fasole verde sau teci, sunt una dintre bucuriile sezoniere pe care le oferă pământul. Cu o durată de viaţă scurtă, mai sărace în carbohidraţi şi amidon decât fasolea, păstăile sunt ideale pentru supe, garnituri sau salate. Pentru a vă bucura de ele şi în anotimpul rece, conservaţi-le din timp prospeţimea.
Există 2 tipuri de păstrare a păstăilor de fasole:
- congelarea
- conservarea în borcan
Pregătirea:
Indiferent de metoda de conservare pentru care optaţi, păstăile de fasole necesită o serie de măsuri şi etape de pregărire generale.
- păstăile de culeg când fasolea este crudă (boabele sunt neformate)
- păstăile de fasole se spală în apă rece
- capetele păstăilor se rup sau se taie
- fiecare păstaie se taie în 2-3 bucăţi (3-4 centimetri)
Congelarea
Congelarea este o metodă rapidă şi totodată cea mai sigură de păstrare a păstăilor. Puteţi să congelaţi păstile în bucătăria dumneavoastră urmând câteva indicaţii simple.
- Pregătiţi 2 oale cu apă.
- Puneţi o oală la fiert. Adăugaţi 1 lingură rasă de sare şi 1 linguriţă de zahăr pentru fiecare litru de apă.
- Puneţi în cealaltă oală cuburi de gheaţă.
- Adăugaţi fasolea în apa clocotită şi opăriţi-o timp de 2-3 minute.
- Scoateţi păstăile din apa clocotită şi transferaţi-le în apa rece. Lăsaţi păstăile în apa rece 5 minute pentru a-şi păstra culoarea.
- Scurgeţi păstăile bine.
- Umpleţi pungi de câte 500-1000 de grame cu păstăi (de preferabil cu sistem de închidere).
- Închideţi pungile şi introduceţi-le la congelator (-18 grade).
În acest fel păstăile se păstrează pentru 12-18 luni.
Conservarea în borcan
Mai complicată decât congelarea, conservarea în borcan rămâne totuşi o metodă la îndemâna fiecăruia dintre noi.
- Pregătiţi borcanele pentru conservare: spălaţi-le, uscaţi-le şi sterilizaţi-le în cuptor (12-15 minute, într-o tavă, la 180-200 de grade). Răciţi-le.
- Încingeţi cuptorul la 200 de grade.
- Fierbeți o oală cu apă.
- Umpleţi borcanele cu păstăi – lăsați două degete libere până la gura borcanului.
- Îndesaţi bine pe margine păstăile cu o lingură fără să le vătămaţi.
- Adăugaţi 1 linguriţă de sare (pentru un borcan de 750-800 ml).
- Turnați apă clocotită în borcane, peste păstăi (să fie total acoperite de apă).
- Închideţi bine borcanele cu capace. (Spălați foarte bine și filetul borcanului.)
- Așezați borcanele într-o cratiţă adâncă. Atenție la manipularea lor să nu vă ardeți.
- Turnaţi apă fierbinte printre borcane până la un deget sub capac.
- Acoperiţi borcanele cu un prosop de pânză ud.
- Reduceţi temperatura cuptorului la 150 de grade şi introduceţi cratiţa la cuptor.
- Fierbeţi 40 de minute, din momentul în care apa începe să clocotească, la foc mic.
- Scoateţi borcanele şi acoperiţi-le cu o pătură până a doua zi.
Păstăile conservate în borcan se păstrează cel puţin 12 luni, într-un loc uscat, întunecat şi răcoros (beci, cămară).
[warning]Aveţi grijă ca prosopul pus peste borcane, în cuptor, să fie tot timpul ud.[/warning]