Păstăile de fasole (teci sau fasole verde cum sunt denumite regional) cu usturoi sunt o delicatesă sezonieră de post, reunită în această salată unică. Fierte simplu, în apă cu sare, stropite cu ulei de măsline şi usturoiate (aite, cum se spune în Ardeal), păstăile devin o mâncare gustoasă dar onestă ca o binecuvântare.
Porţii: 4
Timp de preparare: 1 oră
Ingrediente:
- 1,4 kilograme păstăi de fasole crude
- 6 linguri de ulei
- 6-7 căţei de usturoi
- 2 linguri verdeață tocată (pătrunjel şi/sau mărar)
- sare
- piper
- 2-3 linguri zeamă de lămâie
Preparare:
- Puneţi la fiert 3 litri de apă rece cu sare.
- Tăiaţi capetele păstăilor.
- Tăiaţi păstăile în 2-3 bucăţi, în funcţie de lungime.
- Fierbeţi păstăile câteva minute. Păstăile trebuie să fie fierte, dar nu exagerat de moi.
- Scurgeţi păstăile.
- Stropiţi păstăile, cât sunt calde, cu ulei.
- Curăţaţi şi pisaţi usturoiul.
- Tocaţi verdeaţa fin.
- Amestecaţi păstăile răcite cu usturoi şi verdeaţă.
- Opţional, dar nu tradiţional românesc, puteţi stropi păstăile cu 2-3 linguri zeamă de lămâie.
- Asezonaţi cu sare şi piper.
- Acoperiţi şi introduceţi la rece pentru minim 30 de minute.
Păstăile cu usturoi se servesc reci sau la temperatura camerei.
[tip]În mod tradiţional, se foloseşte ulei de floarea soarelui; însă, pentru un gust deosebit, puteţi folosi ulei nerafinat de floarea soarelui, de dovleac sau de măsline.[/tip]