Fel simplu şi lipsit de prejudecăţi, pârjoalele modoveneşti sunt ruda din provincie a universalelor chiftele, gustoasă şi mătăhăloasă. Ieftine şi dezinhibate, pârjoalele nu se sfiesc să se amestece cu legumele (zarzavaturi, cartofi, etc.) pentru un plus de gust şi spornicie şi să se rostogolească prin făină (sau şi mai bine, prin pesmet) pentru o textură crocantă la exterior. Reţetele? Câte bordeie, atâtea obiceie. Bune să fie!

 Vezi şi reţeta de chiftele.

Reţetă: Pârjoale moldoveneşti

Parjoale moldoveneşti

Ingrediente:

  • 1 kilogram de carne (porc, vită sau amestec)
  • 250 grame pâine
  • 4 ouă
  • 1 morcov
  • 1 cartof
  • 1 ceapă mare
  • 4 căței de usturoi
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 legătură de mărar
  • ulei sau untură de porc pentru prăjit
  • 100 grame pesmet
  • sare
  • piper proaspăt măcinat

Preparare:

  1. Puneţi la înmuiat pâinea în apă, lapte sau supă de carne.
  2. Stoarceţi bine pâinea.
  3. Curăţaţi şi tocaţi cartoful, ceapa, usturoiul, morcovul şi verdeaţa (pătrunjel şi mărar).
  4. Treceţi carnea prin maşina de tocat împreună cu restul ingredientelor de mai sus (cartof, morcov, pâine, ceapă, usturoi, verdeaţă).
  5. Amestecaţi pasta obţinută cu ouăle, sare (aproximativ 1 lingură) şi piper proaspăt măcinat.
  6. Frământaţi bine. Dacă amestecul e prea moale, adăugaţi puţină făină.
  7. Formaţi chiftele plate, alungite, mari cât palma (fără degete).
  8. Treceţi pârjoalele prin pesmet şi rumeniţi-le pe ambele părţi în ulei sau untură.
  9. Scoateţi-le pe un şervet de hârtie pentru a scăpa de excesul de grăsime.
  10. Serviţi pârjoalele ca atare cu garnituri diverse sau în sos de roşii (vezi reţeta de chiftele marinate).

Timp de preparare: 30 minute

Timp de gătire: 30 minute

Porţii: 6

print